Ivanjica Region

ЗА РАВНОПРАВНОСТ МЛАДИХ СА ХЕНДИКЕПОМ

У оквиру пројекта „Менторство активних омладинских инклузивних тимова у локалним заједницама“ у ОШ „Кирило Савић“ у Ивањици реализована је акција „Промотери социјалне инклузије“. Циљ је подизање свести о социјалној инклузији и укључивање средњошколаца са хендикепом у друштвене активности заједнице.

-Ликовна секција

Ивањица је једна од шест општина чији инклузивни тим учествује у пројекту. У свом саставу има представника Канцеларије за младе и по једног средњошколца са и без хендикепа који су похађали тродневну обуку и сада организују различите активности,  казао је координатор Канцеларије за младе Иван Стаменић.

-Ова акција коју смо реализовали са локалним партнерима, Удружењем за МНРО, Техничком школом и ОШ „Кирило Савић“, састојала се од низа активности. То су: промоција талената, ликовна секција, спортски полигон, друштвене игре и радионица са средњошколцима о појму хендикепа, како се понашати према таквим особама и како их укључивати у активности и стратегије младих. Канцеларија је и раније имала активности са удружењима која се баве овим особама и ово је само наставак. У Акционом плану су особе са хендикепом препознате као приоритет и осетљива група младих. Веома је битно да се заједно ради на активностима јер смо их раније организовали посебно за особе са хендикепом што је била нека врста маргинализације.

-Тамара Вишњић

Овом приликом се представила млада песникиња Тамара Вишњић која је објавила две књиге поезије. За њу је, како каже, ово била прилика да упозна нове људе и добије инспирацију за писање.

-Овакве акције су важне за мене јер су моје песме из срца. Оно како се осећам, какве особе срећем, шта доживљавам.не бих баш рекла да се особама са хендикепом посвећује много пажње. Многи о нама не причају лепо, али се надам да ће у будућности бити боље.

Тим треба да обезбеди подршку ученицима са хендикепом кроз вршњачку едукацију и креирање одговарајућег сервиса Канцеларије за младе. Оснаживање средњошколаца са хендикепом треба да допринесе њиховом укључивању у све друштвене активности и наставку образовања. Такође, Канцеларија за младе, укључивањем оснажених младих са хендикепом у своје активности, моћи ће да подигне свест заједнице о правима особа са хендикепом и важности инклузивног друштва.

-Иван Стаменић и Јелена Вићентијевић

По речима Јелене Вићентијевић из Националне канцеларије за младе, пројекат се завршава крајем године када ће бити представљени резултати кроз утиске учесника и промотивне видее о одржаним активностима.

Пројекат „Менторство активних омладинских инклузивних тимова у локалним заједницама“ спроводе Удружење студената са хендикепом и Национална канцеларија за младе. Уз ивањички учествују и тимови из: Крагујевца, Шапца, Лознице, Осечине и Ваљева.

                                                                                                         Текст и фото: Ј.С.                    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.