Zdravstvo

ЗА ЖИВОТ БЕЗ ПСОРИЈАЗЕ

ЗА ЖИВОТ БЕЗ ПСОРИЈАЗЕ

Псоријаза је болест која осим промена на кожи у виду црвенила, љуспица и свраба, даје и системске манифестације, и значајно утиче на квалитет живота оболелих. Код тежих облика псоријазе могу се јавити придружене болести као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларна обољења, метаболички синдром, псоријатични артритис, запаљенске болести црева. Због изражених промена на кожи, пацијенти се суочавају са стигматизацијом јер се псоријаза још увек сматра заразном болешћу, што доводи до изолованости, анксиозности и депресије пацијената.

Општа болница (фото архива: Милош Лукић, МНА)
Општа болница (фото архива: МНА)


Општа болница Чачак, на кожном одељењу (улаз Трансфузиолошке службе), 21. маја од 10 до 14 часова организује бесплатне прегледе за пацијенте са псоријазом у оквиру једнодневне кампање под називом “За живот без псоријазе”. Прегледе ће обављати проф. др Весна Миличић из Клиничког центра у Крагујевцу, др Братислава Вилимоновић, начелник дерматовенеролошке службе ОБ Чачак И др Јелена Станић, дерматовенеролог ОБ Чачак.
-Циљ је да што више пацијената буде прегледано, да се информишу, мотивишу и охрабре да се лече јер су могућности лечења псоријазе данас много веће него пре неколико година. На располагању су лекови за локалну и системску примену, укључујући и биолошку терапију за пацијенте са умереним и тешким обликом псоријазе који нису одговорили на конвенционалну системску терапију. Одговарајућим и правовременим лечењем, болест се држи под контролом, повлаче се промене на кожи и смањује ризик од развоја других обољења, а оно што је веома значајно за пацијенте – побољшава се квалитет живота, омогућавају се несметане социјалне и професионалне активности – наводи се у саопштењу Опште болнице Чачак.
Распрострањеност псоријазе је 2% у општој популацији, па је процена да у Србији има око 140.000 оболелих. Око 20-30% пацијената има умерену и тешку форму псоријазе која се мора лечити системском терапијом, укључујуцћи биолошке лекове.

Извор: Ча глас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.