Kultura Kultura

Задњи поглед у ретровизор

Задњи поглед у ретровизор

Задњи поглед у ретровизор

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ објавила је крајем октобра ново издање „Задњи поглед у ретровизорˮ младе песникиње Милице Росић као јубиларну 40. књигу у едицији „Токови”. Кроз ову едицију Библиотека деценијама уназад издаје збирке младих песничких талената, а последња у низу је песникиња из Лазаревца чији је рукопис овенчан Наградом „Млади Дисˮ на 58. Дисовом пролећу.

Милица Росић је апсолвент српске књижевности и језика на Филолошком факултету у Београду. Похађала је радионице писања поезије које су водили Звонко Карановић и Ана Марија Грбић. Освојила је друго место на конкурсу „Бранкова похвала светуˮ. Живи у Лазаревцу где је запослена као новинар Телевизије „Гемˮ.

Мотиви њеног победничког рукописа од којег је и настала збирка „Задњи поглед у ретровизорˮ су одрастање, сазревање, сећања из детињства, генерацијски сукоби, женска солидарност… У поговору под насловом „Јунакиња наопаке бајке” др Соња Веселиновић између осталог каже да метафора ретровизора у наслову књиге одређује збирку и тематски и поетички. „Свој поглед унатраг у детињство ауторка доживљава као баласт пресудан за потоње самоодређење. Она ставља акценат на односе у породици која је место сукоба генерација и извор несигурности у изградњи идентитета.ˮ

Књигу која броји 30 песама уредио др Богдан Трифуновић, за дизајн корица побринула се Емилија Момчиловић, док је за лектуру била задужена Тања Вуковић.

Објављивање публикације подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, а штампао ју је „Атеље Јуреш” у тиражу 300 примерака. Ново издање Библиотеке биће промовисано у децембру.

ИЗВОР: ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.