Društvo

НАЈАВЉЕНА ИЗГРАДЊА ЦЕНТРА ЗА РАНИ РАЗВОЈ И ИНКЛУЗИЈУ У БЕОГРАДУ

ПОДРШКА ПОРОДИЦАМА ОСОБА СА АУТИЗМОМ

Вест да ће ускоро почети изградња Центра за рани развој и инклузију (ЦРРДИ) пробудила је наду многим родитељима деце са аутизмом и другим развојним поремећајима. Како је најављено, овај мултифункционалан објекат од 17.000 квадрата биће изграђен на Бежанијској коси у Београду. Урбанистички пројекат је већ прошао јавни увид. Према документацији из јавног увида, Центар ће бити изграђен у Улици др Хуга Клајна, како се очекује до 2023, а полагање камена темељца најављено је до краја ове године.  

Центар за рани развој деце и инклузију, фото: урбанистички пројекат D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA

Центар за рани развој деце и инклузију пружиће дијагностичку и терапијску подршку деци, родитељима и старатељима. Ова институција намењена је не само деци са развојним потешкоћама, већ и оној потпуно редовног развоја. Оснивање Центра, о коме се већ деценијама говори, подржала је прва дама Србије Тамара Вучић, која је пре неколико месеци у више медија говорила о целом пројекту. 

– Центар за рани развој деце и инклузију биће место за сва питања, недоумице, информације за родитеље и децу, као и експерте, односно струку чији су фокус деца и њихов развој. Центар је замишљен да пружи дијагностичку и терапијску подршку за децу и њихове родитеље и старатеље, као и специјализовану обуку и тренинге за све оне који се баве раним развојем деце. Жеља и намера је да креирамо једно место посвећено и деци у ризику од заостајања, односно деци са развојним кашњењем или развојним потешкоћама, као и деци потпуно редовног развоја. У том смислу, Центар би пружао подршку раном развоју, обухватајући широк спектар услуга и програма који одговарају различитим развојним потребама деце, као и услуге ране интервенције. Међу приоритетним активностима били би и едукативни програми, односно тренинзи за медицинске раднике, родитеље, старатеље и друге укључене у рани развој. Мислимо да Центар може и треба да има све квалитете да постане својеврсно средиште за ширење знања и најбољих пракси и искустава о раном развоју и поремећајима у овом периоду одрастања – рекла је Тамара Вучић у разговору за „Политику“.

Фото: урбанистички пројекат D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA

О оснивању Центра за ТВ „Прва“ говорила је и др Милица Пејовић Милованчевић из Института за ментално здравље Србије. Како је тада рекла, недавно је објављено истраживање које указује да је од 2008. до 2019. преваленца аутизма порасла за чак 700 одсто!

– Ову иницијативу прве даме можемо да сматрамо свеобухватним сагледавањем… Истраживања показују да су прве три године живота кључне за рани развој… Центар ће објединити не само здравствене услуге, већ и образовне, социјалне, то ће бити трансдисциплинарна установа. У целу причу укључен је велики број стручњака из различитих сектора. Намера је да се не ради само са дететом, већ и са целом породицом, кроз симулацију кућних услова, станова, разних играоница… Жеља нам је да се кроз Центар оствари и боља сарадња са развојним саветовалиштима широм Србије, јер ће то бити и центар за едукације и истраживачки рад – рекла је др Милица Пејовић Милованчевић.

Центар за рани развој и инклузију, чији је радни назив „Украс света”,  имаће базен, физио-сале, сензорне собе, тренажне центре, мањеж са зоолошким вртом и шталом за коње, простор за хипотерапију, игралиште, башту за узгајање биљака… Поред тога, предвиђени су бунгалови за смештај породице. Према проценама, изградњаЦетра коштаће око 22 милиона евра.

В. Т.

Извор: „Политика“, „Вечерње новости“, ТВ „Прва“

ПРОСТОРНИ И ЗВУЧНИ КОМФОР

Дизајн пројекта рађен је према принципима, „universal design“ или „design for all“, водећи рачуна о достојанству особа са развојним потешкоћама. Приступни путеви, стазе, кретање ван и унутар објекта, димензионисање простора урађено је тако да се се осигура несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама…

Звучни комфор је важан аспекат дизајна едукативних установа специјалне намене за децу са оштећењима слуха, говора или поремећајима пажње. Звучни комфор непосредно одређује разумљивост говора, могућност концентрације деце и замор током одвијања разних активности, наводи се, поред осталог, у урбанистичком пројекту који је урадило предузеће за пројектовање, консалтинг и инжењеринг „D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA“ д. о. о. Београд.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.