Društvo

ZAHTEV DA SE U SRBIJI POKRENU VTO POSTUPCI

Udruženje Šansa za roditeljstvo uputilo je zahtev svim relevantnim institucijama u zemlji da se nastavi rad komisija i klinika za vantelesnu oplodnju. U saopštenju Udruženja navodi se da se zahtev odnosi na procese koje je obustavio Republički fond za zdravstveno osiguranje, a koji se finansiraju iz sredstava tog fonda.

Dodaje se da je zahtev upućen shodno smanjenju broja zaraženih virusom Kovid-19, kao i mnogobrojnim zahtevima parova sa teritorije Srbije da se procedure biomedicinski potpomognute oplodnje nastave.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović napominje da veliki broj parova iščekuje svoju šansu za roditeljstvo i da odlaganje utiče kako na medicinska stanja, ali i na psihifizičko zdravlje svih parova koji se bore s problemom neplodnosti.

‘Procedure vantelesne oplodnje su već jednom bile obustavljene, ovo je sada već drugo odlaganje (obustavljanje). Udruženje je podržavalo do sada svaku odluku Ministarstva zdravlja, RFZO-a i Republičke stručne komisije u vezi sa odlaganjem i obustavljanjem procesa, ipak sada smatramo da je vreme da se počne sa radom“, navodi Jovanović.

Ističe da je Udruženje svakodnevno u kominikaciji s parovima koji pozivaju nacionalni besplatan broj za vantelesnu oplodnju 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju, i upozorava da su odlaganja i obustavljanja donela nesigurnost i dodatnu psihološku nestabilnost.

“Žene koje su blizu starosne granice od 43 godine moraju dobiti svoju šansu jer nije njihova krivica i ovo obustavljanje. Dovoljno je krivice koja se oseća u samom lečenju“, navodi Jovanović.

Dodaje da je najveći broj zemalja u maju nastavio sa izvođenjem postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje uprkos stalno prisutnoj opasnosti od zaraze virusom Kovid-19, ali uz obavezne mere opreza.

Izvor: RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.