Društvo

Zahtev UNESCO za “Srpsku šljivovicu”

Ministarstvo kulture i informisanja predalo je danas kandidaturu da tradicionalno piće šljivovica uđe na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

-Predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da se upišemo na listu, a onda idemo u kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva. Radimo i na tom planu – rekla je Gojković na sednici Skupštine Srbije.

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i uporebom tradicionalnog pića od šljive.

Srpska šljivovica dugo odražava našu tradiciju, prati čoveka od rođenja do smrti, kako objašnjavaju etnolozi. Povezana je i sa slavljem i sa tugovanjem.

Čačanski kraj je naročito poznat po proizvođačima kvalitetne šljivovice, pa ih tako predstavlja Minićeva rakija, „Jelički dukat“, rakija „Plazinić“, a Insitut za voćarstvo u Čačku daje veliki doprinos tom vidu kulturnog nasleđa.
U Čačku poznat Stanimir Cane Minić, a njegova rakija poznata širom Srbije, je čak u Donjoj Trepči napravio i Muzej rakije.


„Višedeceniskim trudom i radom uspeli smo da Minićeva kuća rakije postane jedna od prvih muzeja rakije, kako u Srbiji tako i u svetu. Kolekcija rakije od 1941. do 2016. kao i brojne nagrade koje smo osvajali za kvalitet, razlog su više da nas posetite i uverite se“, navode Minići.

Šljivovica proizvedena u našoj zemlji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime “Srpska šljivovica”.


Na listi Uneska iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, zlakuska lončarija.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.