Grad

Zaražene dve doktorke iz Doma zdravlja, gde dnevno bude i 150 pregleda

U ambulantama Doma zdravlja u Čačku dnevno se pregleda i do 150 osoba koje su bili u bliskom kontaktu sa nekim zaraženim ili imaju simptome, rekao je danas direktor Dom zdravlja Aleksandar Pajović.

On je u izjavi agenciji MNA istakao da će od ponedeljka biti otvorena kovid ambulanta u Ljubiću, a sve u cilju da se razdvoje pacijenti koji dolaze po redovnu terapiju i oni koji imaju sumnju na COVID-19.

Mesec dana smo imali jednu potpuno mirno situaciju, a od 22. juna kreće veći broj pacijenata sa povišenom temperaturom i određenim respiratornim tegobama, prvo u proseku oko 20, a zatim oko Vidovdana prelazi 100”, naveo je Pajović.

Prema njegovim rečima, ove nedelje taj broj je znatno veći, pa se u domovima zdravlja i na terenu pregleda i do 150 pacijenata.

“Od ponedeljka otvaramo ambulantu u Ljubiću i tu ćemo nastojati da primimo što veći broj pacijenata. U ambulanti Ljubić biće im rađeni testovi i laboratorija, sve ono što je potrebno”, naglasio je Pajović.

Objašnjava da su protekle dve sedmice u privremenoj ambulanti, u mobilnom kontejneru, koji je donacija Evropske unije, rađene laboratorije i tetiranje.

“Imamo jasnu proceduru kako se postupa za pacijentima na osnovu analize brzog testa, da li se šalje ili ne na dijagnostiku u bolnici”, rekao je Pajović.

Pajović je naglasio da postoji dovoljno zaštitne opreme i na zaposlene se apeluje da se koriste adekvatno.

“Ako je oprema adekvatna mala je mogućnost da dođe do zaraze. Dugo nismo imali zaraženih radnika, sada imamo dve doktorke koje su u kućnoj izolaciji sa blagom kliničkom slikom”, izjavio je on.

Direktor Doma zdravlja kaže da je ove sedmice, svakodnevno prevezeno po nekoliko pacijenata sa težom kliničkom slikom u zdravstvene ustanove van Čačka.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.