Kultura

ZBIRKU KRATKIH PRIČA OLIVERE NEDELJKOVIĆ VALJEVSKI “AKT” PROGLASIO NAJBOLJOM

oliveraČasopis za književnost, umetnost i kulturu “AKT” iz Valjeva krajem decembra dodelio je nagradu “Zlatno slovo” čačanskoj književnici Oliveri Nedeljković za najbolju knjigu kratke proze objavljenu u 2015. godini. Našoj sugrađanki, inače bibliotekaru Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke u Čačku, nagrada je pripala za knjigu “Posteljica”, izdanje Kulturnog centra iz Novog Sada.

Na konkurs za najbolju objavljenu zbirku kratke proze na srpskom jeziku objavljenu u 2015. godini do kraja decembra minule godine prispela je 21 knjiga.  O najboljem rukopisu odlučivao je žiri koji je radio u sastavu: Dušan Stojković, predsednik, i članovi Bajo Xaković i Dejan Bogojević, glavni i odgovorni urednik časopisa “AKT”.

-Autorka se najpre oglasila kao vrsna pesnikinja, a onda se pozabavila i kratkom prozom, jednako uspešno i jednako lirski. Wene kratke priče štampane u nagrađenoj zbirci u samom su vrhu onih koje postoje u našem jeziku. Koliko je kratka priča zahtevna književna vrsta koja ne dopušta ni jednu grešku, toliko je i Olivera Nedeljković spisateljski bezgrešna – zapisano je u obrazloženju žirija koje nam je dostavio Dejan Bogojević.

Olivera Nedeljković (1973, Čačak) nakon završene Gimnazije u rodnom gradu, diplomirala je na Grupiza srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu. Objavila je zbirke poezije: “Vodeni cvet” izdanje Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis”u Čačku 1996. nagrađen rukopis na 33. Disovom proleću: “Pribor začitanje” (2002) izdanje Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani”u Kraljevu; “Suvlasnici beline” (2006), izdanje “Filip Višnjić”, Beograd. Knjiga “Posteljica” pisana je u formi poezije u prozi, a posvećena je uzvišenom osećanju materinstva. Autor je i knjiga eseja “Lirika Aca Šopova” (1998) i “Smisao samoće u delu Isidore Sekulić” (1999). Za zbirku priča za decu “Pričino dete”(2013) u izdanju beogradskog “Čekića” dobila je književnu nagradu “Momčilo Tešić”. Pesme su joj prevođene na poljski, španski, makedonski i ruski jezik.

Olivera Nedeljković se bavi i bibliografskim radom. Objavila je knjigu “Svetiljka za Aleksandra Ristovića: biobiliografija” (Ččak, 2012), i više radova koji osvetljavaju delo znamenitih stvaralaca iz srpske književne prošlosti: Vladislava Petkovića Disa, Danice Marković, Dragoslava Grbića, Stevana Lukovića, Kosare Cvetković, Milice V. Mišković, Desanke Dugalić, Radoja Jankovića. Autor je i niza publikacija koje predstavljaju priloge za bibliografiju značajnih savremneih pesnika: Milosava Tešića, Radmile Lazić, Miroslava Maksimovića, Milana Đorđevića i Saše Radojčića. Živi i stvara u Čačku.

Z. L. S.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.