Društvo

ZIMSKO RAČUNANjE VREMENA

U noći između subote i nedelje ponovo prelazimo na zimsko računanje vremena. Kazaljke vraćamo sat unazad. Zarad dužeg dana, tako su negde izračunali oni koji su nametnuli ovu igru s vremenom iz ekonomskih razloga. „Krivac“ za to je opet jedan Amerikanac. Bendžamin Frenklin, kome je još u 18. veku palo na pamet da bi pomeranje kazaljki omogućilo efikasnije korišćenje dnevne svetlosti. Ideju je prva prihvatila Kanada, a među Evropljanima, Nemačka, Francuska, Britanija i Austrougarska.  

Srbija kazaljke pomera od 1983. godine dva puta godišnje. Poslednjeg vikenda u martu sat unapred i poslednjeg vikenda u oktobru sat unazad. Ima zemalja koje nikada ne pomeraju svoje kazaljke, za njih je vreme jedno. Kina, Rusija, Indija, Južnoafrička Republika, stalno su na režimu zimskog, odnosno, prirodnog računanja vremena.

Ljudi šaljivo komentarišu ova pomeranja. Neko će duže spavati, neko će prividno za sat vremena produžiti svoju mladost, neko će zakasniti na sastanak, imati opravdanje za školu, ali nekome će u međunarodnom saobraćaju ugroziti život. Bilo je i takvih primera u svetu zbog vremenskih zona. Bilo kako bilo, nas pomeranje kazaljki očekuje ovog vikenda. U svetu se projektuje da će od 2021. godine biti ukinuto letnje i zimsko računanje vremena. A vreme je vreme, odlazi i niko ga neće zaustaviti, pa ni te kazaljke…

Z. L. S.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.