Društvo

„ZLATNA ZNAČKA“ BOŽIDARU PLAZINIĆU I MILOJKU KALOSEROVIĆU

U ponedeljk, 12.oktobra, tradicionalno na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu uručene su „Zlatne značke“, zaslužnim umetnicima i kulturnim poslenicima iz Srbije i dijaspore za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti. Nagradu svake godine dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Ove godine među dobitnicima ovog značajnog priznanja našli su se i čačanski kulturni poslenici, slikar Božidar Plazinić i pesnik, inženjer elektroenergetike Milojko Kaloserović.

U obrazloženju organizatora i na grafičkom listu koji prati ovo priznanje, a dobijaju ga svi nosioci nagrade zapisano je da se “Zlatna značka” dodeljuje za „dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije.“ Tadicionalno majsko svečano uručenje priznanja bilo je odloženo zbog vanredne situacije u Beogradu, izazavane pandemijom korona virusa, i upravo je realizovano, početkom oktobra.

O nagrađenima su odlučivali predsednik žirija profesor Milovan Vitezović, generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić i predsednik KPZS profesor dr Zoran Avramović.

Istaknuti umetnik od 2001. godine Božidar Plazinić rođen je u Guberevcima 1954. Akademiju umetnosti studirao je u Sarajevu, Bukureštu i Rijeci, a Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Član je ULUS-a od 1980. godine. Aktivno izlaže od 1975. godine i

do sada beleži 47 samostalnih i 586 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Studijske boravke i stipendije imao je 1979. u Grčkoj (Atina, Krit), 1980. u Italiji (Napulj, Palermo), 1981. i 1983. u Francuskoj (Pariz), 1985. u Belgija (Antverpen). Dela mu se nalaze u gotovo svim eminentnim muzejima na prostoru bivše Jugoslavije. Za svoj rad dobio je 31 domaću i međunarodne nagrade, među kojima su: Nagrada za slikarstvo na 18. Izložbi Akademie Internasional de Lutes (1986. Pariz), Oktobarska nagrada Grada Čačka (1993), Nagrada za slikarstvo na 38. Oktobarskom salonu (1997. Beograd), Zlatna medalja na 9. Prolećnom analu (1991. Čačak), Nagrada Evropske kulturne baštine (2006. Budimpešta), Prva nagrada iz oblasti proširenih medija na Međunarodnom bijenalu minijature (2011. G. Milanovac).

Osnivač je Centra za vizuelna istraživanja „KRUG“ u okviru koga realizuje brojne autorske projekte kao što su: Slikarska kolonija „Srpska Sveta Gora“ (Ovčar Banja 1984.); Međunarodni simpozijum „Umetnost i papir“ (1994.) U radu simpozijuma do sada je učestvovalo 318 umetnika iz 23 zemlje, realizovano je 625 radova, organizovane su 54 izložbe i 62 tribine. Simpozijum je 2006. godine predstavljen u Parizu i Grenoblu, pod nazivom „Nove kulturne inicijative na Balkanu“. Kolonija „Crtež“, Zrenjanin 1995 – 2001; „Dani ikonopisa u Srbiji“, Čačak 2002. godine, „Zemlja, naše nasleđe“, „Biblioteka otvorena knjiga Balkna“, Čačak – Sarajevo, 2006. Na izložbama je do sada učestvovalo 374 umetnika balkanskog regiona ali i celog sveta; „Art dijalog“, Čačak, 2006 – 2011.

„Pastirski štap patrijarha Pavla“, Čačak – Prislonica, 2012. „Kaligrafsko ikonopisačka radionica“ Ovčar Banja, 2013 – 2017; „Dani patrijarha Pavla“, Čačak, 2017 i drugim vezanim za prosveni rad i škole. Saradnik je na mnogim publikacijama, aktivan u zaštiti kulturnog nasleđa i društveno angažovan kao član stručnih žirija u zemlji i inostranstvu, umetničkih saveta, odbora za strateška pitanja kulturne politike grada, odbora brojnih manifestacija…

Milojko Kaloserović je rođen 1985. godine u Priboju. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Čačku, a poeziju piše 20 godina. Objavio je zbirku pesama „Pod senkom života“, a recenzent ove knjige bio je Dobrica Erić. O njegovoj poeziji su pisali Milovan Vitezović, Radomir Andrić, Blagoje Baković, Nedeljko Popadić, Miroslav Aleksić. Član je redakcije časopisa „Vitez“ i redovan član Srpske književne zadruge u Beogradu. Član je Odbora za izgradnju Pesničkog parka i pesničkog trga u školi „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima, u okviru manifestacije i obeležavanja jubilarnih 20. Mrčajevačkih pesničkih susreta. Podržava rad i programe Vukovog ogranka u Čačku i jedan je od osnivača Kulturno-prosvetne zajednice u ovom gradu. Nagrade koje su mu do sada dodeljene su: „Vitezova zlatna povelja“ za doprinos kulturi Srbije, Beograd; Prve nagrade za poeziju osvajao je na Festivalu „Sremskokarlovački pesnički brodovi“, konkursu Opštine Zvezdara, Književnog društva u Mrkonjić Gradu, Republika Srpska; Druge nagrade osvajao je na konkursu KUD „Vuk Karadžić“ u Loznici, Festivalu „Pesma o vinu“ u Trešnjevici, Paraćin, u manastriru Bešenovo kod Sremske Mitrovice. Kaloserović živi i radi u Čačku.

Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.