Društvo

PODRŠKA DUALNOM SISTEMU OBRAZOVANJA

Privreda Grada Čačka je od samog početka prepoznala značaj i pružala podršku dualnom obrazovanju, kao delu sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja, u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti i kompetencije, u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja. U pojedinim preduzećima učenici su bili na praksi, ali nisu morali da budu ispunjeni svi uslovi, koje predviđa Zakon o dualnom sistemu obrazovanja. Međutim, od ove godine se poštuju svi uslovi Zakona o dualnom sisitemu obrazovanja, odnosno, stručna praksa u preduzećima i ostalim ustanovama na teritoriji Moravičkog okruga zahteva ozbiljniji pristup rada sa učenicima u kompanijama. To podrazumeva akreditaciju kompanija u smislu potpune bezbednosti rada za učenike, da svako preduzeće mora imati licencirane instruktore, zaposlene u kolektivu koji su isključivo zaduženi za rad sa đacima, objašnjava Gorana Tanasković, rukovodilac Organizacione jedinice Čačak Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga. U Privrednoj komori u Čačku u toku je edukacija za 31 instruktora sa teritorije Grada Čačka i Opštine Lučani.

– Dualni sistem obrazovanja podrazumeva da učenici srednje škole provode određene dane u firmama, u vidu stručne prakse, koja podrazumeva organizovan proces tokom koga učenici, pod rukovodstvom i nadzorom instruktora u realnom radnom okruženju kod poslodavca, stiču kompetencije neophodne za efikasan i produktivan rad u određenom zanimanju. Đaci prve godine stručnu praksu uglavnom realizuju u školi, a drugog i trećeg razreda u preduzećima. Učenici druge godine imaju dva radna dana, a trećeg razreda tri dana. Iz godine u godinu smo imali sve veće interesovanje i učenika i kompanija, koje žele da budu u sistemu dualnog obrazovanja. Našoj privredi je potrebna kvalitetna, obučena radna snaga. Mladi moraju da se edukuju u školama, ali i da steknu veštine, kompetencije, znanja, kako bi odgovorili potrebama i zahtevima privrede. Zahvaljujući stručnoj praksi, ne samo da će moći brže da se prilagode privredi, već i da lakše pronađu svoje mesto u poslovnom svetu, da upoznaju realno tržište rada i pokrenu sopstveni biznis – naglasila je Tanasković.

U sistemu dualnog obrazovanja je više od 15 firmi na teritoriji Moravičkog okruga (bez Ivanjice), a učenici mogu da se školuju za sledeće obrazovne profile: modni krojač, modelar odeće, bravar zavarivač, industrijski mehaničar, operater za mašinsku obradu, operater za drvno-prerađivačku industriju, električar.  

– I pored interesovanja privrede, nismo uspeli da formiramo odeljenje operatera za drvnu industriju. Ali, nadam se da ćemo iduće godine imati i obrazovni profil operater za izradu nameštaja, s obzirom na to da imamo zainteresovane firme, koje žele da prime učenike na stručnu praksu. Po dualnom modelu obrazovanja, učenike obrazuju Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku i srednje škole u Gornjem Milanovcu i Guči. A preduzeća koja su u dualnom sistemu obrazovanja su: “Metalac”, “MB – Namenska”, Tiffany Production”, “P. S. Fashion”, “Uniplast”, “Domis”, “Weltex”, “B-Export”, “Industrijski kombinat Guča”, “Alpero”, “Drvo art”, “OliOgi”, “Furnex”… – navela je Gorana Tanasković.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.