Društvo Grad

ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

СВЕЧАНО ОТКРИВЕНА ИНФО-ТАБЛА ПОСВЕЋЕНА КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ

Инфотабле посвећене знаменитим личностима српске историје, с посебним освртом на значајне појединце нашег града, други су део пројектаВолим своју земљу, волим свој град”. Пројекат је део активности УдружењаКсенијаруски језик”, који ово удружење реализује у сарадњи са Градом Чачком, Саобраћајномашинском школом и њиховим ученицима из Уметничког одељења, као и са академским сликарима из краснодарског краја из Русије.

БЕСПЛАТНО СТУДИРАЊЕ У РУСИЈИ

У присуству представника Удружења “Ксенија – руски језик”, руских званичника и челника Града Чачка, 21. јануара, свечано је откривена инфо-табла посвећена краљу Петру Првом, још једној значајној личности наше историје. Овога пута у Улици Краља Петра Првог откривена је табла, као резулта заједничког рада уметника из Русије, из краснодарског краја и ученика Уметничког одељења из Саобраћајно-машинске школе.

– Циљ инфо-табли је да се подсетимо значаја личности по којима улице нашег града носе назив и да украсимо Чачак. До сада су постављене инфо-табле посвећене жупану Страцимиру, цару Душану, господар Јовану, Милошу Обреновићу, др Кужељу и др Драгиши Мишовићу. Сада смо поставили табле у част краљу Петру Првом, Карађорђу, цару Лазару и првом чачанском академском сликару Драгану Ћирковићу. Пригодне текстове о овим личностима су припремили наши млади историчари Марија Чвркић и Никола Миновић. Лектуру на српском су урадиле др Оливера Крупеж и Милица Матовић, професори српског језика и књижевности. На таблама су текстови на српском, руском и енглеском – подсетила је Ксенија Радојичић, председник и оснивач Удружења “Ксенија- руски језик”.

На састанку са замеником градоначелника Владаном Милићем

Према њеним речима, у плану за 2022. је да поново угосте академске сликаре из Русије, како би они наставили сарадњу са Чачком, односно, своје знање и умеће пренели нашим младим и будућим сликарима, ученицима Уметничког одељења Саобраћајно-машинске школе.   

– Наставићемо са пројектима инфо-табли посвећеним Светом Сави, Стефану Немањи, Вуку Караxићу и још неким нашим значајним историјским личностима. Сарадњу руских академских сликара и наших ученика подржао је Град Чачак. Надамо се да ће ове године и Русија више подржати овакав вид пројекта, јер планирамо да руски уметници опет дођу код нас, да буду наши гости, да организујемо ликовну колонију, да повежемо децу и уметнике. Постоји и могућност да наша деца бесплатно студирају у Русији, о чему је већ било речи – рекла је Ксенија Радојичић, захваливши руским уметницима: Јелени Морозкиној, Наталији Шмидберској, Ирини Абрамовој, Светлани Баншиковој, Едуарду Абжинову, Оксани Бастис, Владимиру Стурису, Денису Чернову, Анастасији Дјаченко, Валерији Лариној и нашим ученицима: Николини Ђорђевић, Анђели Шапоњић, Анастасији Којичић,Урошу Дмитровићу, Виктору Величковићу и Давиду Петровићу, као и суграђанима који су дозволили да на њиховим оградама или кућама буду поставњене табле: Борки Николић, Весни Ковачевић, власнику језичке школе “Блацкбирд” Љубомиру Васојевићу и менаxменту СЦ “Младост”.

САРАДЊА НА НАЈВИШЕМ ИСТОРИЈСКОМ НИВОУ

Откривању инфо-табли присуствовала је и руска делегација, представници Руског дома, а медијима се обратио аташе Амбасаде Руске Федерације у Србији Глеб Талер:  

– Велика ми је част и задовољство што присуствујем откривању инфо-табле. Ннагласио бих да се односи између Русије и Србије налазе на највишем историјском нивоу, не само у сфери политике и економије, него и у пољу културне сарадње. Сигурни смо да ће директни контакти између градова Русије и Србије допринети јачању наших пријатељских и братских односа… Врло је интересантно, кад радиш у некој земљи мораш да је упознаш, које су њене познате личности. На курсевима смо проучавали историју српских јунака, разне битке, Први и Други српски устанак, мислим да је то врло интересантно.

Ксенија Радојичић и Борка Николић

Заменик градоначелника Владан Милић, подсетио је да је Чачак 2019. године угостио уметнике из руског града Краснодара.

– То се претворило у срадњу и планирање новог пројекта, а реч је о студирању деце из Чачка у Краснодару, на државном универзитету. У нашој Саобраћајно-машинској школи постоји Уметничко одељење, где ученици стичу средње образовање, а ко буде хтео моћи ће да студира у Краснодару, бесплатно – нагласио је Милић и додао да су у последњих годину, две ученици све више заинтересовани за учење руског језика.  

О значају успостављања сарадње у културном сегменту ради јачања односа ове две земље говорила је Катарина Петковић, председница Савеза српско руског друштвеног дијалога – КОС:

– Култура, односно, културна баштина и образовање су темељ, све остало се надограђује. Када говоримо и о туризму, привреди, такође, много може да допринесе међуопштинска, односно, међурегионала сарадња, разних комисија, савета. То доста говори и о граду, да је јако отворен и за очување традиције, и за неке нове кораке.      

Уз инфо-табле приређена је изложба “Стазама наших предака”, којом су у Гимназији представљене школе из нашег краја у којима се учи руски језик. Гимназијалци и ученици основних школа из Бреснице, Горачића и Такова отпевали су и рецитовали неколико песама на српском и руском и одиграли српско коло, а Снежана Ашанин, етнолог Народног музеја, представила је наше празнике, којим обилује јануар.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.