Kultura

Zoran Pantelić i video radovi asocijacije “Apslolutno“

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“

27. novembar, 20,00 časova

 

Filmski i video program vam predstavlja umetničku asocijaciju Apsolutno iz Novog Sada i njenog osnivača Zorana Pantelića.

Biće prikazano 5 video radova ove asocijacije po izboru Gordane Nikolić, više kustoskinje Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada.

Program projekcije:

1. Absolutely Dead, 1995. Video, 7 min.
2. Good Evening, 1996. Video, 8 min.
3. Voyager, 1996. Video, 9 min.
4. In the Balkans, 1998. Video, 2,5 min.
5. a.trophy, 2002. Video 55 min. Video instalacija (loop)

Gosti na projekciji biće Gordana Nikolić, viša kustoskinja MSUV, koja će održati uvodnu reč i predstaviti umetničku asocijaciju APSOLUTNO, i Zoran Pantelić, koji će tokom projekcije govoriti o radovima, a nakon projekcije, uslediće razgovor sa publikom.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i medije Republike Srbije, a ulaz na projekciju je besplatan.

Asocijacija APSOLUTNO osnovana je 1993. godine u Novom Sadu. Članovi asocijacije su bili Zoran Pantelić, Dragan Rakić (1957-2009), Bojana Petrić i Dragan Miletić (član od 1995. do 2001). Od 1995. godine produkcija asocijacije je potpisivana bez navođenja ličnih imena članova, i kolektiv razvija interdisciplinarni proces rada i medijski pluralizam. Naziv asocijacije – apsolutno – je prilog (a ne imenica), te se često pojavljuje u nazivima radova u igri reči sa namerom da se naglase određena značenja.

Produkcija asocijacije APSOLUTNO proistekla je iz vizuelnih umetnosti, da bi se vremenom proširila na interdisciplinarna istraživanja činjenica iz neposrednog okruženja sa ciljem da se otvore mogućnosti njihovog novog iščitavanja. Ovakav istraživački proces bio je otvorenog karaktera i usmeravan na najrazličitije pojave u okruženju. Projekti su se često realizovali na javnim mestima ili lokacijama posebne namene (npr. brodogradilište, most, groblje, granični prelazi itd.), a u zavisnosti od ideje projekta i u različitim formatima: video, štampani materijali, instalacije, akcije, site specific projekti, audio, web projekti, itd.

Svoju produkciju asocijacija APSOLUTNO je predstavila na brojnim izložbama, festivalima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. U periodu aktivnog rada asocijacije, paralelno je razvijana i kustoska praksa asocijacije APSOLUTNO kroz realizaciju izložbi drugih autora, grupnih izložbi, seminara i radionica. Za svoj rad asocijacija je nagrađivana (Berlin, San Francisko), njihovi radovi se nalaze u zbirkama muzeja savremene umetnosti i kolekcijama privatnih kolekcionara.

Umetnička aktivnost kolektiva prestaje 2005. od kada je iskustvo transferisano i integrisano u nove oblike za kreiranje uslova i propitivanje umetničke produkcije i umetničkog organizovanja (Centar_kuda.org, Novi Sad; VacuumPack, Sombor).
www.apsolutno.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.