Društvo

АГРОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ПРОСЛАВИО 40 ГОДИНА РАДА

ВОДЕЋА ОБРАЗОВНА И НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКА ИНСТИТУЦИЈА

У присуству бројних гостију, представника министарстава просвете и пољопривреде, Града Чачка, Универзитета у Крагујевцу, факултета и других образовних установа, професора и студената, у уторак, 9. октобра, Агрономски факултет је Свечаном академијом прославио 40 година рада. Пре четири деценије визионари овог града изнедрили су иницијативу да се у регији западне Србије формира високошколска установа пољопривредног усмерења. Прва генерација студената Агрономског факултета општег смера уписана је 9. октобра 1978. године, а циљ је био школовање високостручних кадрова који ће стећи знања неопходна за пољопривредну производњу у брдско планинским крајевима, где доминира уситњен земљишни посед и разноврсна и разнородна пољопривредна производња.

 

Активностима запослених Агрономског факултета, уз помоћ Министарства просвете и локалне самоуправе, у протекле четири деценије стварана је материјална основа за извођење квалитетне наставе и јачање кадровског потенцијала. Данас овај факултет има седам студијских програма, четири на основним, два на мастер и један на докторским студијама. У протеклих 40 година студије је завршило више од 1.600 студената, а данас на факултету студира око 500 студената.

– Можемо рећи да је настава наша суштинска активност. Наш основни задатак је да подижемо квалитет наставе, повећавамо број студената, што у времену у коме расте стопа незапослености младих са факултетским дипломама, није нимало лак задатак. Данас у реализацији наставе на Агрономском факултету учествује 43 запослених у настави и 19 у ваннастави…  Својим активностима Агрономски факултет је значајно утицао да се ниво наставне делатности прошири и њен квалитет унапреди. То се, пре свега, огледало кроз набавку уxбеника, софистициране опреме и конвенционалних апарата који ће се користити у едукационе сврхе, за научно-истраживачки рад, али истовремено и за пружање услуга трећим лицима. У последње три до четири године на факултету се много улагало и у осавремењавање лабораторијске опреме. Желимо да перманентно подижемо квалитет рада, да усавршавамо студијске програме и да се прилагођавамо  захтевима тржишта – рекао је, поред осталог, декан професор др Владета Стевовић и подсетио да се на факултету реализују пројекти, како национални, тако и међународни, организују научни скупови, саветовања о биотехнологији и смотре научних радова студената агрономије са међународним учешћем. На факултету се велика пажња поклања научно-истраживачком раду, писању књига, монографија и свих других публикација.

За ове четири деценије Агрономски факултет је постао водећа, не само образовна, већ и научно-истраживачка институција из области пољопривреде и сродних наука у Републици Србији, рекла је заменица градоначелника Милица Дачић и нагласила да смо сведоци да колектив факултета доследно спроводи мисију својих оснивача у стицању, развијању и преношењу знања.

– Користим прилику да колективу факултета, у име локалне самоуправе, пожелим да остане водећа национална високошколска установа и више од тога, да постане препознатљив не само у Србији, већ и у међународним оквирима. Такође, да и убудуће има лидерску улогу у овом региону у области пољопривредних наука, да буде важан чинилац унапређењу производње, прераде и понуде хране и да укаже на прави начин коришћења богатства које нам је природа тако великодушно пружила – пожелела је Милица Дачић.

Заменица градоначелника је поручила студентима да су они једна важна енергија коју Чачак поседује и пожелела да се задрже овде где студирају и помогну граду да огромно природно богатство заједно унапредимо и развијемо.

И ове године су додељене захвалнице, као и награде и дипломе најбољим студентима. Прошле школске године су дипломирала 44 студента, 23 на основним и 21 на мастер академским студијама. Студент генерације је Алксандра Корићанац из Чачка, са просечном оценом 9,98.

– У марту ове године освојила сам прво место на Међународној студентској конференцији у Москви, на пољопривредној државној академији и тиме постигла један од већих успеха за Агрономски факултет. Драго ми је што сам била студент овог факултета. Надам се да ће моја каријера бити таква да будем понос свог факултета. Било је тешких момената, али професори овог факултета учинили су да заправо све те препреке буду само нови изазови за мене. Волела бих да се бавим науком, а затим да сва та стечена знања применим у индустрији и учиним да се сектор биотехнологије у Србији развија – изјавила је Александра Корићанац.

Агрономски факултет у Чачку истовремено је и домаћин овогодишњег заседања Међународног одбора журнала за пољопривреду централне Европе, са учешћем девет земаља, укључујући и Србију. Овај скуп је посвећен динамичној размени искуства из области пољопривреде и сарадњи универзитета.

Н. Р. 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.