Reportaža

ВИШЕЧЛАНА И ПРЕДУЗЕТНИЧКА ПОРОДИЦА КЛЕУТ

– Када одемо код једних пријатеља на славу, у гостима су људи који имају дванаесторо и седморо деце. Ми смо тада у мањини. Зависи каква су нам гледишта о вишечланим породицама – каже Владимир, отац две ћерке и два сина, оснивач и власник фирме ”Start computers”.

Са дедом Илијом и бабом Љубицом

По угледу на претке, Владимир и његова супруга Емилија желели су више деце. Њихови родитељи су расли међу бројном браћом и сестрама. Сви су успевали да пронађу свој пут и остану верни породици и заједници у којој су расли.

– Хтели смо више, али имамо четворо деце. Чини ми се да су данас бољи услови за заснивање вишечланих породица. Раније људи нису имали машине за прање веша, памперс пелене, вештачко млеко за бебе, многе предности данашњице. Чак је и медицина напредовала. Некада су родитељи и лекари били немоћни пред многим болестима које су погађале децу. Истина, има и данас, на изглед несавладивих препрека са којима се људи сусрећу. Није лако, али гледамо да у условима и окружењу у коме живимо урадимо све што можемо, да из себе извучемо најбоље. Деца су највеће богатсво. Многа финансијска царства нестајала су преко ноћи – свестан је Владимир. Његове и Емилијине старије ћерке Дуња и Милица су студенткиње, права и математике, Невен је средњошколац, а најмлађи Илија је пети разред. Сви они, сходно својим могућностима, студентским и школским обавезама, ангажовани су у породичној фирми.

Како је Милица Клеут некада видела породичну фирму

– Пре неколико година смо преселили пословне просторије и тада ме најмлађи син питао: ”Како ти знаш да направиш фирму”? Рекао сам му да мора да види и сазна шта ми то радимо. Тако ће једог дана и он моћи да је створи или води. Уствари, мислио је на пресељење, али, без обзира на то, супруга и ја смо хтели да он и остала наша деца учествују у породичном послу. Тако стичу, не само радне навике, већ и сазнања о пословању и свим околностима са којима се суочавамо. Не утичемо на њихове жеље и опредељења, подржавамо их да буду своји, да науче добро да раде своје послове и буду квалитени људи, што је најважније. Гледали смо и да их усмеравамо ка правим животним вредностима, а не да прате последњу моду и да никако не расту гледајући ријалити програме – каже Владимир.

Оснивање сопствене фирме био је Владимиров дечачки сан. Још као врло млад, на Руднику, где је рођен и одрастао, имао је своју радионицу. Звала се ”Галаксија”, постоји и данас, као успомена и путоказ. Растао је у окружењу у коме су многи били посвећени разним рукотворинама, без обзира на то којим послом су се бавили.

– Својевремено сам Удружењу предузетника, коме припадам, предлагао да деца још у вртићу почну да уче да раде, да посећују занатске радионице и виде, на пример, како од дрвета настаје столица или било који дуги употребни и украсни предмет. Важно је да осете стваралачки процес. Млад човек може да пронађе себе, ако не у школским, онда у ваншколским активностима. И својој деци говорим да стално уче, целог живота, као и да сваки посао ураде најбоље што могу, не само за сопствено добро. Дати све од себе за корист многих – води нас ка правом циљу. Никада не бежати од учења, свако стечено знање, кад-тад ће бити искоришћено – уверен је наш саговорник. Како је већ поменуо, извући најбоље из себе и датих околности, значи и остати овде, у земљи у којој смо рођени. Велика жеља породице Клеут је да превасходно у Чачку и Србији, поново оживе занатске радионице, мања и већа породична предузећа, да по томе свуда будемо препознатљиви…

(Цео текст у последњем броју „Чачанског гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.