G.Milanovac

„Врело-Шаркамен: царска резиденција из времена тетрархије (III-IV век)“

Гордан Јањић, музејски саветник, археолог Музеја Крајине одржао је у Музеју рудничко таковског краја предавање „Врело-Шаркамен:царска резиденција из времена тетрархије (III-IV век)“.
Римско налазиште налази се 6 км западно од села Шаркамен код Неготина. Прва археолошка истраживања на овом локалитету спровео је Музеј Крајине 1975. године. Од 1994-2003. САНУ, Археолошки институт из Београда и Музеј Крајине, вршили су систематска истраживања. Откривено је више објеката, утврђење царске резиденције и меморијални комплекс са царским маузолејом.
Врело-Шаркамен је ексклузивни споменик римске културе, а пронађени златни накит је спектакуларан налаз. 1994. Шаркамен постаје културно добро од великог значаја за Републику Србију. Господин Јањић је истакао да је Србија изузетно значајан археолошки извор за свеукупна светска истраживања баш због тога што су светска налазишта била током историје изложена утицају људи, а налазиште попут Шаркамена је нетакнуто благо које заслужује велику пажњу стручне јавности и због тога је Музеј Крајине припремио и пројекат конзервације досадашњих истраживања па ће ово налазиште бити доступније јавности. Археолог Јањић је између осталог, објаснио принципе наслеђивања власти код Римљана и зашто су баш на том подручју вршена археолошка ископавања, тј, зашто се претпостављало да Србија чува археолошко благо. Било нам је задовољство да сазнамо нешто ново и наставимо сарадњу са Музејом Крајине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.