Aktuelno Društvo G.Milanovac Ivanjica Privreda Srbija

Мартиновић: Преполовљен род малине, надамо се договору идуће седмице

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић, данас је у Ариљу заједно са представницима Удружења произвођача малине „Виламет” и oткупљивача малине одржао састанак, а главна тема је била откупна цена црвеног злата. Према речима министра род малине ове године скоро је преполовљен.

– Оно што је чињеница јесте да је род малине ове године значајно подбацио, по неким показатељима чак и до 50 одсто, али она малина које има прилично је квалитетна. Када је реч о томе да ли постоји могућност да се повећа почетна откупна цена малине такви економски индикатори постоје. У току следеће недеље поново ћемо разговарати овде Ариљу и видећемо какве су цене на европском тржишту. Првобитни договор био је да цена буде 250 динара, али рода има мало, у Ариљу је за неколико дана крај бербе, такође, подбацио је род и у Пољској и у Украјини и реално је да се у наредном периоду очекује повећање цене малине. Ми ћемо са дијалогом на релацији држава – откупљивачи – хладњачари наставити, зато што мислимо да једино заједичким приступом овом проблему можемо да ојачамо малинарство као грану пољопривреде која је за западни део Србије од изузетног значаја. Било је различитих цена које су биле у оптицају, није реално да сада изађем са неким конкретним цифрама, али с обзиром на то да рода има мало, односно нема га у очекиваним количинама, очекивано је да дође до кориговања цене на више – рекао је министар Мартиновић.

Министар је подсетио да српска малина на светском тржишту има јаку конкуренцију.

– Нисмо ми једини који се баве производњом малине, имамо оштру конкуренцију из Пољске, Украјине, Чилеа, Марока. Више од 95 одсто наше малине иде у извоз. Волео бих да буде што већа цена јер би и произвођачи и хладњачари били задовољнији. Држава настоји да задржи младе људе на селу, да задржи младе људе у Ариљу, Пожеги, Ивањици, да не иду сви у Београд. Покушао сам откупљивачима да кажем да морају да имају разумевања за потребу државе да помогне малим произвођачима, да наставе са производњом и остану да живе у својим срединама – рекао је министар.

Према речима министра, малинарство није само једна од грана пољопривреде, како је истакао за Владу Србије малинство је и демографија и безбедност, једна стратешка грана пољопривреде.Милета Пилчевић, председник Удружења малинара „Виламет“ истакао је да ако ситуација остане иста, као што је била прошле године, да ће бити упитан останак младих на селу и производња малине.

– На данашњем састанку са министром и откупљивачима покушали смо да разговарамо, да доведемо производњу на ниво одрживости, да не радимо у минусу, али мимо наше добре воље и добре воље министарства и општине, откупљивачи нису имали добру вољу, тако да нисмо дошли до помака, односно до цене која би била на обострани интерес. Откупна цена остала је на 250 динара. Дошли смо са пуно чињеница на разговор, ту се поставља много питања, ако може хладњача да има цену од 340, 350 динара и да купи залеђену малину, зашто произвођачу не може цена од 300 динара, то се ми питамо. Очекивали смо да разговор резултира, али остало је за идућу недељу да видимо да ли ћемо имати нешто конкретно, да ли ћемо радити у минусу, као и прошле године, самим тим се намеће и питање, да ли вреди радити и идуће године – рекао је Милета Пилчевић, председник Удружења малинара „Виламет“.

Пилчевић се сложио са министром да ако неке робе има мало, цена треба да буде виша, па се нада да ће до договора доћи на следећем састанку.

– Рода ове године има много мање, пре десет година причали смо о хиперпродукцији, о 120 тона, а сада говоримо о 20, 30 тона малине. Цена је 2008. године била до 205 динара, а сада је 250, то је поразавајуце, ако причамо о даљим подизањем засада и новим сортама, чему је прица ако ћемо радити џабе – каже председник Удружења малинара „Виламет“.

Када је реч о радницима, њих има, а дневница је до 4.500 динара.

– Радници се боре да зараде и они би волели да дневница буде већа, она сада износи 4000, 4500 или 80 динара по килограму. И радници схватају да је проблем и да ово никада није било, нема се новца, новац се чека, у великом смо проблему, проблем је и исплата. Овде се догодило нешто што се не може објаснити, али надамо се договору на наредном састанку – закључио је Пилчевић.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.