Društvo Grad Obrazovanje

МОТИВАЦИЈА И РАДНЕ НАВИКЕ ЗА ПОСТИЗАЊЕ ЦИЉЕВА

МАРИЈА МАРОЧИК, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ “ДР ВОЈИСЛАВ ВУЧКОВИЋ”

ђаци генерације

Ласкава титулађак генерације нисусамопетице у сведочанству и награде на многим такмичењима, већ и оличење доброг пријатеља и младе особе за пример. Пут најбољег ученика испуњен је великим радом, па и одрицањима и, свакако, жељом за знањем и јасно постављеним циљевима и приоритетима. Једна од најбољих међу најбољима је и Марија Марочик, ђак генерације Средње Музичке школеДр Војислав Вучковић”. А бити ђак генерације за Марију је потврда да се труд и знање, ипак, уважавају. То је, како каже, признање које долази од окружења које препознаје вредност уложеног рада и утолико је значајније и драже.

ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЈА

Марија Марочик, ђак генерације Средње Музичке школе “Др Војислав Вучковић”, напомиње да уз добру организацију и планирање времена, све може да се постигне, па и одлични резултати, односно, да се ускладе учење и дружење:

– Било је и врло напорних тренутака. Али, мислим да су мотивација и радне навике, које се стичу у раном детињству, неопходни за постизање циљева, а без лишавања слободног времена и дружења.

Из свог средњошколског школовања Марија ће памтити многе тренутке, од дружења у “Кактусу”, маскенбала, журки, концерта у Бечу, до екскурзије у Италији. Али, посебно, са поносом ће се сећати хуманитарног концерта који је организовао Ђачки парламент. “Концерт се тематски одвајао од концерата у нашој школи, јер су на репертоару била најпознатија дела филмске музике”, објашњава најбоља ученица.

ТАЛЕНАТ ЈЕ САМО ЈЕДАН СЕГМЕНТ УСПЕХА

За Маријине одличне резултате, наравно, осим њене марљивости, заслужни су и сви професори који су на свој начин оставили печат. Не желећи да издваја ниједног наставника посебно, наглашава да су их професори научили да се радом може постићи сваки циљ, као и да је таленат само један сегмент успеха. Уз припреме са предметним професорима, Марија је ишла на такмичења из контрапункта и хармоније и, наравно, освајала награде:  

– Положила сам пријемни испит на три факултета, ФОН-у, Грађевинском и Саобраћајном. Определићу се вероватно за ФОН. За факултет који сам одабрала спремала сам се интензивно више од годину дана и видела сам се у организационим наукама.

На питање да ли је већ одлучила чиме ће се бавити у животу и да ли је, можда, рано размишљати о професионалној будућности, каже да није рано за жеље:

– Сматрам да ми уз неко практично занимање које ћу стећи на факултету, диплома Средње Музичке школе отвара врата за бављење музиком, која заиста оплемењује живот. Музиком ћу се бавити из задовољства, јер професионално бављење изискује потпуну посвећеност овом виду уметности.

Да је уметност део Маријиног живота, потврђује и њен хоби – фотографија. Како каже, одувек је волела да фотографише природу, животиње и да на тај начин забележи драге тренутке. У прилог томе да је реч о свестраној девојци говори и чињеница да, поред свих обавеза и хобија, наша млада саговорница има времена и да редовном физичком активношћу одржава своје здравље и кондицију.

– После уписа на факултет, на предстојећем летњем распусту ћу се одмарати и усавршавати разне вештине. Наравно, бескрајно се радујем одласку на наградну екскурзију Града Чачка, као и путовању у Шпанију – каже Марија, поручујући младима да су мотивација и радне навике неопходне у животу, посебно у годинама када се одређује будућност.

Н. Р.

Фото: Архива Марије Марочик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.