Društvo

ТРИБИНА „САЧУВАЈМО ПРИРОДНИ ВИДИКОВАЦ НА КАБЛАРУ“, ЗАШТИТНИ ЗНАК КЛИСУРЕ И ЧАЧКА

У организацији Иницијативног одбора петиције „Сачувајмо Каблар“ јуче, 21. маја, одржана је трибина на простору између два врха планине. Организатори су, уз своје аргуменате, још једном изнели став да се противе изградњи стакленог видиковца, за који је идејни пројекат урадио „Енергопројект“ и поновили да ће овај објекат потпуно уништити „дух места“ и угрозити живи свет Каблара. Више пута је истакнуто да новац, пре свега, треба преусмерити на улагања у инфраструктуру Овчар Бање – канализацију, заштиту извора бањске воде, развој еко-туризма… На трибини је било око 200 учесника, у великом броју младих људи са породицама, који су до врха махом дошли једном од планинарских стаза.

Према речима Александра Бараћа, једног од чланова Иницијативног одбора Петиције, ова трибина је наставак активности започетих пре годину дана. Он је подсетио да је у јануару слична трибина одржана у Градској библиотеци.

– Желели смо да људи још једном чују шта је наслеђе, шта имамо, да поново изнесемо аргументе у нади да они који су замислили видиковац на Каблару још једном размисле о својој одлуци. Пре два месеца поднели смо тужбу Управном суду због грађевинске дозволе за изградњу стакленог видиковца, јер сматрамо да је то у супротности са позитивним прописима Републике Србије, али још није заказана расправа – изјавио је, поред осталог Бараћ, истичући да се неће одустати од захтева да се видиковац не гради на овој локацији.

Како је Бараћ рекао, у жељи да се чује и „друга страна“, и сада су на трибину позвали сви који су учествовали у стварању и финансирању пројекта „Стаклени видиковац“ – представнике ресорног Министарства, Града Чачка, Туристичке организације Чачка, Завода за заштиту природе Србије, као и саме ауторе идејног пројекта, јер је „циљ сучељавање ставова и налажење најбољег решења за природу и људе који живе у овом крају“. Али, ни овог пута нико од позваних се није одазвао.  

Доктор техничких наука за област архитектуре Зденка Радовановић, такође један од иницијатора Петиције, подсетила је да је Овчарско-кабларска клисура заштићено подручје изузетног значаја.

– Усвојено архитектонско решење видиковца је испројектовано као вишенаменски објекат од бетона, површине неколико стотина квадрата, укопан у стенску масу најлепшег гребена Каблара. Да би се изградио, неопходна је велика, неизвесна и недовољно безбедна инвестиција на неприступачном терену… Свакако ће се на почетку морати извршити неповратна и непредвидива деградација постојећег простора и то на много већој површини од планираног објекта. То ће трајно и непоправљиво уништити и сам гребен и пејзаж Каблара у целости – рекла је др Радовановић, која се залаже за активирање и промовисање великог броја других видиковаца у самој Клисури, за покретање пројекта „Овчар Бања најмодернија бања на Балкану“, као и да се цело подручје треба уреди да би добило статус геопарка.

– Надам се и верујем у обичну памет, али још више у интересе свих – да ће забранити изградњу видиковца на планираној локацији на Каблару, односно да ће сачувати аутентичност природно створеног гребена, који је синоним и заштитни знак за Овчарско-кабларску клисуру, а и за наш Чачак – поручила је др Радовановић.

Присутнима су се обратили и други иницијатори Петиције, коју је, наведено је, до сада потписало 4.809 грађана – мештанин Велимир Митровић, чачански привредник Милић Поповић, архитекта Милош Миња Радовановић из Удружења „Кнез Страцимир“, професор Агрономског факултета др Душко Брковић, Љиљана Браловић из Удружења „Сувоборска греда“, Јована Атанасијевић из новоформираног Удружења „Трибина“… Дебата о овој, по свему судећи, веома важној теми, не само за садашње генерације, још ће трајати.

Текст и фото: В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.