Društvo

МАНИФЕСТАЦИЈА „ПОЛЕТ 2023“ -„ДОЛЕТЕЛО ЈАТО“ СА ВИШЕ ОД 120 ЉУБИТЕЉА ПТИЦА

У Овчарско-кабларској клисури, заштићеном подручју Пределу изузетних одлика, 13. маја одржана је манифестације „Полет 2023“, коју традиционално, једном годишње, на разним локалитетима, организује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗПС). Према речима организатора, за једнодневни излет сада су одабрали Овчар Бању, будући да је, због различитих типова станишта, у шумама, на воденим површинама и литицама Клисуре, свој дом пронашло око 160 врста птица.

Осим шетњи са посматрањем птица, учесници, међу којима је био велики број деце и младих, могли су да уживају у прављењу и постављању кућица на локацијама у договору са управљачем Заштићеног подручја, као и у посебним радионицама за најмлађе.

– И ове године смо „Полет“ намерно организовали друге суботе маја када се широм планете слави Светски дан птица селица, изласком у природу и посматрањем птица. Више од 120 наших чланова, пријатеља и сарадника пошло је у три шетње: на врх Каблара и обалом Мораве, а најмлађи су кренули ка пећини Кађеница – каже Урош Стојиљковић из ДЗПС.

Након шетње, најмлађи учесници су могли да присуствују радионици „Птице на путу око света“, посвећеној чудесној миграцији птица, а посетили су и нови Природњачки центар у Овчар Бањи.

– Одмах поред места окупљања, лиценцирани прстеновач нашег Друштва, Тибор Рекецки пронашао је гнездо плавих сеница, тако да смо имали среће да посматрамо и процес прстеновања птица. Добру атмосферу су подржале и срдачне домаћице из Удружења „Евгенија“ Јежевица које су присутнима приредиле укусну домаћу кухињу – преноси део лепе и занимљиве атмосфере на овом догађају, који је и овог пута окупио људе из читаве Србије, различитих узраста и занимања.

Стојиљковић каже да су овакве акције изузетно значајне, не само за културу посматрања птица и боравка у природи, коју Друштво настоји да развије у Србији, већ и за заштиту природе.

– Са овог догађаја се сви разлете својим кућама и ту, свако у својој заједници, на неки начин штити природу. А и нама, Друштву за заштиту и проучавање птица Србије, изузетно је важно да имамо овакву мрежу заштитника, јер је и птица и проблема које оне имају, много више него орнитолога – закључује Урош Стојиљковић.

В. Т.

Фото: Друштво за за заштиту и проучавање птица Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.