Društvo

ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ ЗА РАЗВОЈ ЗДРАВСТВЕНОГ ТУРИЗМА

ТУРИСТИЧКА ПОНУДА ЧАЧКА (6)

Како у Србији, тако и у чачанском крају постоје велики потенцијали за развој здравственог туризма и због тога је важно радити на његовој промоцији. Оно што Чачак чини препознатљивом туристичком дестинацијом су и Атомска бања Горња Трепча, Овчар Бања и Слатинска Бања. Поред унапређења бањског и забавног садржаја и уређења јавних површина, у Овчар Бањи је у плану изградња модерног рехабилитационог центра, капацитета од 150 лежајева, који ће бити део здравственог система Града Чачка, најавио је за наш лист Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка.

Атомска бања Горња Трепча је изузетно значајна, не само за чачански, него и за српски туризам. У 2019. години забележен је највећи број долазака иностраних туриста у Атомској бањи и званично је била на првом месту у овој области туризма, а на четвртом по укупном броју ноћења у Србији.  

– Окружена шумама и планинама, на надморској висини од 460 метара, Атомска бања Горња Трепча представља посебну оазу мира и тишине. Специјална болница за рехабилитацију обухвата неколико модерних објеката, који су прилагођени потребама пацијената и гостију. Одличне услуге, по најзахтевнијим европским мерилима, како медицинске, тако и угоститељске и туристичке, потврђене су ИСО и ХЦЦП стандардима. Током летњих месеци организује се Културно лето у оквиру кога се одржавају концерти, позоришне представе, књижевне вечери, изложбе. Боравак у Атомској бањи, представља јединствену прилику за упознавање богате традиције, обичаја и модерног стваралаштва централне Србије, посебно манастира Вујан и археолошких локалитета у околини – рекао је директор Туристичке организације Чачка Војин Јаковљевић.

Иначе, због својих специфичних физичких и хемијских карактеристика вода у Атомској бањи има лековито дејство, по чему је позната и ван градница наше земље. Реч је о једној од најпроучаванијих термоминералних вода, а прве хемијске анализе датирају још из 1904. године.

Руководилац Службе за унапређење, развој и промотивне активности ТОЧ-а Александар Никитовић, нагласио је да је и ова година успешно започела, односно, да је забележено повећање броја туриста из Русије и Уједињених Арапских Емирата:  

– Специјална болница за рехабилитацију Атомска бања одлази на сајмове у ове земље и то је дало резултате. Укидањем епидемиолошких мера очекујемо да ће посета у бањи бити на нивоу из 2019. године. Такође, и ваучери Владе Републике Србије допринели су повећању броја туриста на овој дестинацији.

Директор ТОЧ-а поново подсећа да је Овчар Бања, као бисер чачанског краја, у фокусу Владе Републике Србије и да ће за неколико дана, како је и најавила премијерка Ана Брнабић, бити започета велика улагања у ову дестинацију.  

– Поред бањског и забавног садржаја и уређења јавних површина, у плану је изградња модерног рехабилитационог центра, капацитета од 150 лежајева, који ће бити део здравственог система Града Чачка. Поред тога што нуди разне врсте рекреације и одмора у природи, у срцу Овчарско-кабларске клисуре извире термо-минерална вода Овчар Бање, која се користи у терапији. Постоје сведочанства да су извори коришћени за лечење људи од римског времена, преко средњовековног и турског периода, до стварања нове српске државе у XИX веку. Овчар Бања је крајем децембра 2011. године и званично добила статус бање, што је од великог значаја за даљи развој – напомиње Јаковљевић.

Према његовим речима, боравак у Овчар Бањи може да буде веома садржајан, а смештај се може обезбедити у неколико приватних кућа и туристичко-угоститељских објеката. Међу њима се издвајају Wеллнесс центар “Каблар” и ресторан “Дом” на обали реке, али и лепо уређена обала у амбијенту у коме гости свих узраста могу да проведу пријатне тренутке. 

– Поред извора термо-минералне воде, Овчар Бању красе река и језера на чијим облама уживају спортисти рекреативци, али и љубитељи природе. Туристичка организација Чачка организује излете до свих атрактивних места. Организоване групе и појединци, у пратњи туристичких водича могу посетити манастире, возити се бродићима реком, а за љубитеље планинских врхова организује се и планинарење до Овчара и Каблара. Постоји и могућност бављења и екстремним спортовима, као што су на пример параглајдинг или алпинизам. Током летњих месеци, у Овчар Бањи се организују концерти, представе, духовне вечери, ликовне колоније, спортски догађаји, међу којима су најатрактивнији регата, пливачки маратон и велика планинска трка – подсећа директор ТОЧ-а.

Слатинска бања се налази у подножју планине Јелице, на десној обали реке Западне Мораве, а од Чачка је удаљена 17 километара. Бањом протиче река Даћинац на којој се налази термална зона, где су и термални извори лековите минералне воде.  

– На основу хемијских анализа вода Слатинске Бање садржи сумпорводоника више, него остале бање у Србији. Слатинска Бања се препоручује за лечење, пре свега, кожних обољења и реуматизма. У близини се налази непокретно културно добро Сеоски чардак, који је проглашен за споменик културе, заштићена стабла старог храста. Мали је број угоститеља, али добро је то што се сваке године појављују нови. Атомска Бања је последњих година у локалном фокусу, а биће и у наредном периоду, али прво треба да утврдимо њен статус и да покушамо да изградимо лечилиште – казао је Јаковљевић.

Н. Р.

Фото: Сајт ТОЧ-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.