Grad Zabava

РАЗВОЈНО САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ДЕЦУ СА ТЕШКОЋАМА У РАЗВОЈУ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ – САВРЕМЕНА ОПРЕМА У РЕНОВИРАНОМ ПРОСТОРУ

„НИКАД НЕ БОЈ СЕ, ДЕЦА У НАМА ЗНАЈУ СВЕ…“

Ново поглавље Развојног саветовалишта у Чачку почело је данас. Свечано је отворено у реновираном и оплемењеном простору у згради Медицине рада. Ово су дуго очекивали родитељи деце са тешкоћама у развоју. Нови простор, савремена опрема и свеобухватнији приступ и рад са овим малишанима и њиховим породицама, значе и тиму стручњака у Развојном саветовалишту. Радост, прво на Свечаној академији приређеној у Градској библиотеци, а онда и приликом отварања у Медицини рада. Да би се остварио овај дугогодишњи сан била је потребна подршка многих – Дома здравља, Града Чачка, Министарства здравља и УНИЦЕФ-А, у оквиру подршке програму Породично оријентисане ране интервенције (ПОРИ), као и партнера из приватног сектора.

Фото: УНИЦЕФ Србија

Развојно саветовалиште намењено је деци до шест година и њиховим породицама, као подршка у превазилажењу ризика, сметњи и тешкоћа у развоју. Процена је да у Србији сваке године око 60.000 деце овог узраста има потребу за услуге ране интервенције. Да би оне дале резултате, потребна је значајна подршка њиховим породицама, као и свима који са њима живе, раде, играју се, односно, свима који су свакодневно у њиховом окружењу. Зато је у ПОРИ укључен велики тим стручњака – педијатара, психолога, логопеда, дефектолога, социјалних радника, васпитача у вртићима, који заједнички помажу у оснаживању родитеља, како би стекли вештине значајне за напредак деце, кроз цео живот. О томе је говорио и доцент др Александар Стефоски, државни секретар Министарства здравља:

Доцент др Александар Стефоски, државни секретар Министарства здравља

– Значај оваквих саветовалишта је у томе што се овде, поред деце, ради и са родитељима, којима се указује како ће се опходити са децом, како ће, и када нису у саветовалишту, са њима радити… Као што смо имали прилике из разговора са родитељима да видимо, они су изузетно задовољни, је им много помаже у развоју деце, у њиховом односу према њима, а исто тако у што лакшем и бржем уклапању саме деце у друштвену средину… Све ово се ради у оквиру Националног програма, да сваки округ у Србији има бар једно развојно саветовалиште – рекао је др Стефоски.

Мила Вуковић Јовановић, представница УНИЦЕФ-а

Мила Вуковић Јовановић, представница УНИЦЕФ-а у Србији у Програму за рани развој и здравље деце, рекла је да ова организација подржава Министарство здравља и сва друга релевантна ресорна министарства која се баве дечијом заштитом и бригом о породици, како би биле унапређене услуге подршке за најмлађе.

– Али са једним посебним фокусом, управо на децу која имају ризике или већ испољене тешкоће у развоју и њихове родотеље. УНИЦЕФ је у Србију донео модел породично оријентисаних раних интервенција, који је заснован на савременим научним доказима о развоју деце и неуронауци. Овај модел у центар пажње ставља, пре свега, родитеља и окружење око детета. Када су они оснажени, могу да буду најбољи извор подршке за само дете – рекла је Мила Вуковић Јовановић.

Директор Дома здравља др Александар Пајовић

За децу са тешкоћама у развоју и њихове родитеље време је најбитније, јер што се пре почне рад са дететом, већа је и извесност да ће се дете уклопити у друштво, у школу, нагласио је и директор Дома здравља др Александар Пајовић:

– Дом здравља Чачак, који је носилац овог програма, Град Чачак, Министарство здравља, УНИЦЕФ, наши партнери – наше предшколске установе „Радост“ и „Моје детињство“, Центар за социјални рад са својим стручњацима крећу у нове походе – да нашој деци дамо што је више могуће стручне помоћи – рекао је др Пајовић.

Јасмина Кандић Шипетић, клинички психолог у Развојном саветовалишту, подсетила је да је свечано отварање новог простора круна двогодишњег рада.

Јасмина Кандић Шипетић, клинички психолог Развојног саветовалишта

– Ово ће значити проширивање услуга Развојног саветовалишта које су до сада постојале, заправо, отварамо врата у новом руху за сву нашу децу и њихове родитеље. Трудимо се да обухватимо све који нам се обрате, али су нам ограничене кадровске могућности… Служба ће радити као и у Дечјем диспанзеру, радним данима у две смене – рекла је Јасмина Кандић Шипетић.

Град Чачак је обезбедио простор и додатних четири и по милиона динара за његову адаптацију, а намештај, опрему и дидактичка средства поклонила је Компанија „ИКЕА“. У име Града Чачка, присутне је поздравио Владан Милић, заменик градоначелника, који је поновио да је проширење Развојног саветовалишта од великог значаја за здравље деце, поготову у најранијем добу:

Владан Милић, заменик градоначелника Чачка

– Верујем да ћемо убудуће само унапређивати ову врсту услуге… У последње време смо много тога учинили, како би здравље нашег становништва било на највишем нивоу – рекао је Милић и захвалио, пре свега, тиму за ПОРИ и пожелео им много успеха.

„Велики дан за Чачак“, реченица је којом су своје изјаве започињали сви говорници на овом догађају. Осмеси на лицима родитеља, са понеком сузом, потврда су ове реченице. Повећање броја стручњака који ће радити са њима и њиховом децом, следећи је важан степеник у развоју Породично оријентисане ране интервенције.

В. Т.

Више детаља у штампаном издању „Чачанског гласа“

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

На Свечаној академији у Градској библиотеци, приказан је кратки филм тима за ПОРИ. О томе како носе све проблеме са којима се суочавају и о искуствима из Развојног саветовалишта говориле су Јасминка Васић и Марија Дабовић, мајке из „Клупка“ (Клуба родитеља деце са тешкоћама у развоју). Њихове речи испраћене су аплаузима, као и песме Хора Економске школе и инклузивна представа „Бајка о другом априлу“ коју је припремила ПУ „Радост“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.