Aktuelno G.Milanovac

ГМ: ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ

МОДЕРАН БОЛНИЧКИ КОМПЛЕКС

Пројектанти чачанске фирме „Урбанпројект“ ангажовани за израду пројекта реконструкције Опште болнице у Горњем Милановцу, у среду су одржали презентацију овог пројекта у свечаној сали Окружног начелства, којој су присуствовали представници Опште болнице, као и локалне самоуправе, на челу са председником Општине Дејаном Ковачевићем. За реконструкцију овог здравственог комплекса Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије одобрила је око милијарду динара.

Општина Горњи Милановац финасирала је пројектну документацију за реконструкцију и адаптацију Опште болнице, која ће се реализовати у две фазе. Прва почиње на пролеће, предстоји санација енергетске ефикасности, што подразумева изградњу нове котларнице на биомасу, нову фасаду, столарију и кровове. У исто време биће партерно уређене саобраћајнице у кругу болнице и изграђене нове зграде, у којима ће бити смештен и нови дијагностички центар, Одељење за палијативно збрињавање пацијената и капела. У другој фази, у току 2019. године, биће комплетно реконструисане унутрашње просторије.

– Ово је свакако значајан сигнал за нас, да наша болница има будућност. Реновирањем ћемо добити савремену болницу, по свим стандардима. Пројекти су свеобухватни, а уз прву фазу радићемо нови објекат од хиљаду квадрата, за који је такође завршена комплетна документација. Само пројекат санације енергетске ефикасности кошта 92 милиона динара, плус изградња два нова објекта и котларнице на биомасу. Имаћемо две врсте горива, гас и биомасу, тако да ћемо постићи велику уштеду приликом утрошка енергије – рекао је председник Општине Ковачевић.

Пројекат реконструкције Опште болнице представила је Зорица Сретеновић из „Урбанпројекта“, која је истакла да су задовољени сви законски предуслови да би могла да почне реконструкција болничког комплекса.

Кроз урбанистички план је решена и инфраструктура, као и све сабраћајноманипулативне површине у оквиру комплекса, а у складу са законском регулативом. Планиарана је и интервенција на постојећим инсталацијама, као и увођење нових, пре свега, инсталација развода медицинског гаса, које ће сада бити са јединственог локалитета, затим реконструкција топловодне мреже и постављање нове котларнице, али и подршка већ постојећој котларници на гас.

– Кроз урбанистички план су дефинисане локације за иградњу нових објеката. То ће бити Одељење за палијативно збрињавање и локација за изградњу новог објекта, у складу са потребама болнице. Ми смо препознали да у склопу читавог функционисања болнице не постоји Ургентни центар, а да је потребан на таквом локалитету. Дали смо му централни положај у односу на читав комплекс, али у оквиру њега се могу организовати и други садржаји у складу са потребама болнице, јер је реч о 1.700 метара квадратних новог простора. Због изградње нових објеката мораће бити уклоњени неки који су лошијег квалитета, а то је постојећа капела, али ће бити изграђена нова – објаснила је пројектант Зорица Сретеновић. Она је нагласила да се постојећи улази у болнички комплекс задржавају, али да ће бити уведени и нови, а на почетку сваког ће се налазити површине за паркирање, једна, која ће пре свега, опслуживати Палијативу и омогућити да се том објекту приђе на квалитетан начин.

Пројекат енергеске ефикасности подразумева замену прозора тамо где је потребно, додавање термичке изолације… Предвиђене су и интервенције на замени кровне конструкције, олука…

– Одељења Интерног и Хирургије су објекти под заштитом, али смо добили дозволу од Завода за заштиту споменика. Грађени су 1925. године, али уз примену савремених материјала биће могућа и њихова техничка изолација – објаснила је Сретеновић.

Вршилац  дужности директора болнице др Предраг Шутић је нагласио да је ова реконструкција капитална инвестиција за болницу, али и за целу општину, с обзиром на то да је значајнија реконструкција у оквиру болничког комплекса била пре 30, 40 година.

– Ново што ће Општа болница, између осталог добити, је и Одељење палијативне неге, које нам је потребно, с обзиром на старосну структуру пацијената. Фалило нам је одељење које би хоспитализовало ту популацију и на тај начин ћемо растеретити друга одељења. На новом простору биће организована Служба ургентног пријема, с обзиром на то да је то локација која је централна и свим околним одељењима ће бити лакше функционисање – рекао је в.д. директора др Шутић. Он је потврдио и да Одељење палијативне неге подразумева и отварање нових радних места, што ће бити договорено са Министарством здравља.

Након реконструкције, како је рекао др Шутић, али и председник Општине Ковачевић, план менаџмента болнице и Општине је да се уз помоћ привредних субјеката занови и дотрајала медицинска опрема.

И. М.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.