Društvo

Данас је Аранђеловдан

БУДИТЕ МИЛОСТИВИ Данас је Аранђеловдан, обратите пажњу на знаке које вам шаље овај светац!
Аутор: ало.рс |

Српска православна црква данас слави Сабор светог Архангела Михаила, у народу познат као Аранђеловдан.

Архангел Михаило је вођа небеских војски који се увек јављао на местима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи.

Према црквеном предању, Архангел Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава оног који је као Бог. На грчком језику реч „архи“ значи главни, први, а „ангелос“ значи весник, анђео. Архангел Михаило је на икони представљен као борац, са мачем или копљем у руци.

Постоје многа народна веровања ο овом анђелу. Говори се да у ово време Архангел лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима па зато на његов дан никако не треба сиромашне и просјаке да отерате с кућног прага. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код главе, сматра се да ће болесник оздравити.

По бројности, Аранђеловдан је на другом месту слава код Срба, иза Никољдана.

Фото: Сабор светог Архангела Михаила

На фотографији хиландарска икона Архангела Михаила; део деизисног чина; трећа четвртина 14. века; чува се у манастирској ризници.

Служба је у свему недељна. У Хиландару се ноћас врши бденије у част небеских заштитника. Сутрадан по празнику Архангела, почињу припреме за манастирску славу, панигир, Ваведење Пресвете Богородице. Припремају се ораси, лешници и суварци за кољиво, такође, отпочиње и велико чишћење цркве.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.