Društvo

Деца и развод

Скоро сваки пети брак Чачана заврши се разводом. Већина тих супружника имају децу. Она углавном припадају мајкама (у три четвртине случајева)…

И ти подаци овдашњег Центра за социјални рад изнети су на трибини „Деца у поступцима развода брака“, одржаној синоћ у Дому културе, као и многи врло корисни савети родитељима који се разводе.

Ивана Вукајловић, Женска одборничка мрежа, Бранимирка Радисавчевић, Весна Томљановић, Владета Ђурђић

Превасходно да им дете не буде „оружје“ против другог партнера, да га не користе као „шпијуна“ да би преносило информације оцу шта ради мајка и обрнуто. Овакве појаве су учесталије, уколико је бивши супружник нашао новог партнера или партнерку. Децу никако не приморавати да одлуче коме ће припасти после развода родитеља. То може да им буде велики терет, посебно адолесцентима. Колико год да су бесни на њих, не би смели да деци погрдно говоре о бившем партнеру, односно њиховом оцу или мајци. Строго водити рачуна да родбина и пријатељи са стране „не потпаљују ватру“. Партнери који се разводе морали би да поведу рачуна и не дозволе мешање својих родитеља, браће, сестара…

Оно што је најважније, када се разводе супружници који имају децу, морају највише водити рачуна о потребама и интересима својих наследника, напоменули су стручњаци Центра за социјални рад.

Посебно су истакли и чињеницу да очеви и мајке никако не могу бити бивши…

Још једну трибину на тему учесталих друштвених збивања иницирала је Женска одборничка мрежа Чачка. Стручне савете и аналитичке приказе развода предочили су запослени у Центру за социјални рад, директорка Бранимирка Радисавчевић, социјална радница Весна Томљановић, психолог Владета Ђурђић.

Оставите одговор