Društvo Grad

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У Чачку је данас обележен 11. новембар, Дан примирја, када су 1918. године у железничком вагону у Компијену, Силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Овај празник обележен је церемонијом одавања почасти жртвама Првог светског рата и полагањем венаца на Споменик четири вере, изнад заједничке гробнице у којој су сахрањени посмртни остаци 920 војника обеју зараћених страна, различитих националних припадности и вероисповести, који су од 1912. до 1918. године изгубили живот у Чачку и околини. На четири стране споменика стоје обележја православља, католичанства, ислама и јудаизма, по чему је јединствен у свету.

Венце су, у име Града Чачка, положили градоначелник Милун Тодоровић и заменик Владан Милић. Венце је положио и Марко Парезановић, начелник Моравичког управног округа, као и представници Војске и Полиције, и организација цивилног друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије – Удружење резервних војних старешина, Удружење за неговање ослободилачких ратова Србије до 1918, Удружење потомака ратника, као и Завичајно удружење „Чачани“.

-Овај споменик изграђен је 1934. године, на иницијатву жена из овог краја. То говори о величини српских мајки и ћерки, али и о космополитизму Чачана између два светска рата. Овај споменик опомиње у данашњим тешким ратним временима од Украјине до Израела и Палестине, да сви људи, а нарочито они који воде државу морају да буду мудри, рационални и разумни. Са поносом долазимо овде да се поклонимо јунацима и жртвама са обе стране, јер војници који су учествовали у Првом светском рату, извршавали су наређења својих вођа. Зато би на овај дан требало  опомињати нове генерације да до таквих сукоба никада више не сме доћи – рекао је градоначелник Тодоровић.

Извор: Кабинет градоначелника Чачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.