Aktuelno Selo

ДОДАТНИ ПОЕНИ ПРИ РАНГИРАЊУ

СЕРТИФИКОВАНИ ПРОИЗВОЂАЧИ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ У ИПАРД ПРОГРАМУ

ДОДАТНИ ПОЕНИ ПРИ РАНГИРАЊУ

Радмила Вучинић, дирекорка и власница CMS, говорила је и о учешћу произвођача и прерађивача органске хране за средства ИПАРД-а. Она је рекла за “Чачански глас” да су произвођачи органске хране на неки начин фаворизовани. Како је објаснила, у случају бодовања, које ће бити спроведено када пристигне више захтева него што је доступних средстава, пољопривредници који се баве органском производњом, добијају додатних 20 поена.

Радмила Вучинић, дирекорка и власница CMS

– Међутим, то морају бити сертификовани произвођачи, а нажалост, у Србији их је веома мало. Ту се не рачунају они произвођачи из периода конверзије, из еко, интегралне и сличне производње. Ти додатни поени су заиста “ветар у леђа” органској пољопривреди и надамо се да ћемо имати ових произвођача већ на првим конкурсима – рекла је Вучинић.

Највећи број поена, 25, када се ради рангирање, добијају произвођачи из маргиналних подручја, односно оних са отежаним условима рада и производње. За младе произвођаче такође су важни подстицаји, тако да млађи од 40 година добијају додатних 15 поена. Исти број бодова добијају и жене носиоци газдинства.

Као “фаворизовану” групу ИПАРД препознаје и задружно конкурисање, али само на нивоу производње. У том случају добија се 10 бодова.

– У Србији је у последњих 15-20 година најчешћа слика да имамо задруге, али без задружне имовине и заједничке производње, или је врло мали број оних који на тај начин послују. А све инвестиције у ИПАРД-у су пројекција производних капацитета подносиоца захтева. Ако задруга нема сопствену производњу, већ само индивидуални чланови задруге, не могу се сабирати интерни приноси – објаснила је она.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.