Društvo

ЗАШТИТА ШУМСКЕ СОВЕ У ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКОЈ КЛИСУРИ

ВЕШТАЧКЕ КУЋИЦЕ – ПУН ПОГОДАК

Већ десет година у најлепшем делу чачанског краја, Овчарско-кабларској клисури, траје програм заштите шумске сове (Strix aluco). То је и најстарији мониторинг који се без престанка спроводи у клисури. Осим тога, велики резултати постигнути су у едукацији најмлађих, не само на радионицама и у школама, већ и на терену. Крајем прошле године ЈУ Туристичка организација Чачка и Друштво љубитеља птица и природе “Сове на опрезу”, уз подршку Министарства за заштиту животне средине, објавили су брошуру о резултатима овог програма, уз велики број података и занимљивости. Аутори текстова су Зоран Рајичић и Наташа Басарић, а стручни консултант Горан Николић.

Програм је започет средином 2008, када су млади орнитолог Милан Ружић и “Центар за заштиту сова” осмислили и спровели идеју постављања вештачких дупљи за гнежђење шумске сове, једне од најкориснијих птица. Све је подржала Туристичка организација Чачка, која је на основу пројекта “Очување и унапређење шума ОКК”, преко Националне службе за запошљавање, организовала јавне радове. Тог лета на 40 локација, на падинама Овчара, Каблара и Дебеле горе, постављене су кутије (вештачке дупље) – домови за шумске сове. Касније је постављено још осам кућица.

Резултати су, заиста, више него фасцинантни! Јер, како се наводи у брошури, у периоду од 2009-2018. чак 41 кутију сове су користиле за гнежђење, у шест је пронађен траг њиховог присуства, а само за једну кутију нема поузданих доказа о присуству шумских сова. Посебно “богата” била је 2017, када је била заузета 21 кућица, са рекордних 106 јаја! Прстеновано је укупно 204 шумске сове, односно 40 одраслих и 164 младунца. Занимљив је и податак да једна женка користи годинама исту кутију, код манастира Ваведење. Свих десет година сове су се гнездиле у кућици код Бањског потока и код манастира Вазнесење…

Шумске сове у ОКК, показали су резултати анализе гвалица (избљувци несварених остатака хране), највише се хране разним врстама мишева, пацовима и пуховима. Пронађене су и кости малих птица певачица, кртица, гуштера и као права реткост – поточни рак!

Посебан значај у читавом програму има и образовање младих. И ту су постигнути одлични резултати. У октобру 2018, у оквиру Европског викенда постматрања птица (EBW), учествовало је 326 чачанских основаца. Кроз традиционалну манифестацију „Ноћ сова“, која се организује од 2016, и 65 предавања о совама и њиховом значају за биодиверзитет, прошло је око 7.500 ученика и предшколаца из Чачка и околине! Велико интересовање јавности показују и десетине прилога у свим медијима и на друштвеним мрежама, а све то доприноси на прави начин популарисању заштићеног подручја ПИО „Овчарско-кабларска клисура“.

В. Тртовић

Цео текст у новом броју „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.