Kultura

БРОЈНЕ  НАГРАДЕ ДРАГАНЕ ЂУРКОВИЋ ТОШИЋ

 

ПЛОДАН ПИСАЦ ДУХОВНОГ РУКОПИСА

Драгана Ђурковић Тошић, песникиња и прозни писац, недавно је постала члан Удружења књижевника Србије и захваљујући активном учешћу на бројим пригодним конкурсима, једна је од најграђиванијих списатеља у нашој средини. Повод да обухватимо све што јој се у свету писане речи „догодило“ у последње време је прва награда коју је добила за рукопис збирке песама „Прстохват времена“ на 3.Фестивалу књижевног стваралаштва на селу и о селу – „Моје село у причама и песмама“ за 2018. У истој години освојила је и другу награду за најбољу љубавну песму Удружења књижевника и уметника „Зенит“ Подгорица, Црна Гора; Диплому за “најемотивнију песму“ добила је у Мркоњић граду на конкурсу поводом „Дана заљубљених“; трећу награду у Нишу на конкурсу „Сећање на 1999.“  Повељу САНУ добила је на конкурсу расписаном на тему Света Анастасија. Издавачка кућа „Ало“, доделила јој је Похвалу за збирку прича „Тихо жуборење“. Од Огранка Вукове задужбине у Великом Поповцу, на јубиларном 10. Сабору песника, додељен јој је „Бронзани печат ћирилице“, а признање „Златно Вуково перо“, освојила је на Трифунданском конкурсу Књижевног клуба „Вуково перо“ у Лозници, ове године. На десетине награда, похвала и признања добила је за прозно и поетско стваралаштво.у протеклим деценијама.

Међу њима се издвајају Љубостињска розета“ у Трстенику 2011,“Марама Злате Живадиновић“ у Ћуприји 2012, „Лирски кругови“ из Софије 2014, једна је од победника Мелничких вечери поезије у Бугарској 2011, победница је Фестивала „Дани вина“ Параћин – Трешњевица 2015, на сајту „Стиховање“ побеђује на конкурсу за најлепшу васкршњу причу 2015, друго место осваја на међународном песничком конкурсу „Карловачка ласта“ у Сремским Карловцима 2016.

Драгана Ђурковић Тошић је рођена 21. марта 1962. године у Новом Пазару, где је завршила основну школу и гимназију. Студирала је на Правном факултету у Крагујевцу. Објавила је књигу прича „Очи боје септембра“ (2008), књиге песама „Нектарно зрно“ (2013) и „Свитак од ожиљака“ (2015). „Држављанка“ је прве песничке Српске књижевне државе „Алеја бреза“ од њеног оснивања 2014. године. Члан је Књижевног клуба „Драгослав Грбић“ из Чачка и УКС. Заступљена је у више од стотину заједничких антологија и зборника, као и на многим сајтовима за поезију и прозу. Превођена је на бугарски и македонски језик. Живи и ствара у Трнави код Чачка.

Зорица Лешовић Станојевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.