Aktuelno Selo

ИНВЕСТИЦИЈЕ У БРЕСНИЦИ И ВУЈЕТИНЦИМА

РЕКОНСТРУКЦИЈА И АСФАЛТИРАЊЕ ПУТЕВА ВАЖНИ ЗА ОПСТАНАК СЕЛА

После много година ишчекивања мештани Баковића, Јелесијевића и Станковића, заселака у Месној заједници Бресница, дочекали су асфалтиран пут. За око 50 домаћинстава тог краја ова деоница је веза са центром варошице, као и неколико околних села, а самим тим и са Чачком и другим градовима. Руководство Града, у среду, 26. септембра,  присуствовало је завршетку асфалтирања овог пута, дугог 2.600 метара.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић подсетио је да је средства од око 11,5 милиона динара за реконструкцију и асфалтирање пута у Бресници, обезбедило ЈП „Путеви Србије“, а извођач радова је било предузеће „Путеви Чачак“.

– Овај пут стављамо у функцију са жељом да наставимо радове и у будућем периоду, не само у Бресници, већ и у другим деловима града. Имамо динамику и мислим да ћемо, ако време дозволи, успети све да завршимо у току ове календарске године. Сигуран сам да ћемо у овом периоду више од 45 деоница ставити у функцију, углавном на сеоском и око 20 деоница на градском подручју – рекао је Тодоровић.

Раденко Лечић, одборник из Бреснице, који је био један од главних иницијатора за изградњу овог пута, истакао је да су пре две године урађене припреме – земљани радови и уређење канала.

– Овај пут није само на добробит мештана Бреснице, већ и села која гравитирају овом крају, пре свега Бечња и Вујетинаца. Остала је још једна деоница, дужине око 500 метара, и надамо се да ће и она бити асфалтирана, ако не ове, онда следеће године сигурно – поручио је бреснички одборник.

Мештани су захвални инвеститору и руководству Града Чачка, јер им се испунила жеља после више од три деценије.

– Наравно да нам овај асфалт много значи, због наше деце, због младих. Чекали смо овај дан толико дуго и дочекали га – рекла је Гордана Јелесијевић. Њено мишљење дели и Драгиша Филиповић.

– Пут ће много значити за оне који су остали да живе у селу, јер је ово бољи прилаз свакој кући. Имамо доста и младог народа, углавном се бавимо пољопривредом и због тога сам пут има важност за све нас – рекао је он.

Разлог за славље имали су и мештани Вујетинаца, где су такође радници „Путева Чачак“ започели реконструкцију друма, четири километра дужине и четири метра ширине. Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка, која је пореклом из овог села, где је завршила основну школу, навела је да је још 1975. године у селу изграђен пут и да од тада никада није реконструисан.

– Ова деоница, која повезује путни правац Бечањ – Вујетинци, веома је значајна за мештане читавог краја. Вујетинци имају око 120 домаћинстава, а делом гравитирају и многа домаћинства Бечња. Радови би требало да буду завршени за око месец дана. Средства за ову инвестицију, 30 милиона динара, добили смо од Републике Србије. Настојаћемо да наредне године читава дужина буде завршена – обећала је Милица Дачић.

Милољуб Обровић, председник МЗ Вујетинци, сматра да ће реконструкција пута допринети да што више нових нараштаја остане да живи у селу.

– Домаћинства се баве искључиво пољопривредом – сточарством и повртарством. Наше село је, иначе, познато по томе да има доста младих. Све је више оних који се одлучују да живе у селу, а надамо се да ће томе допринети и ова деоница, која нас спаја са Мрчајевцима и Чачком – речи су Обровића.

И председник МЗ Бечањ Драган Живковић поновио је да је прошла 31 година од како се радио асфалт у том селу.

– Бечањ је село на три стране. Централни део је везан за овај пут, део Катанићи гравитира ка Бресници, а Буковац према Мрчајевцима. Пут ће нам, надамо се, у будућности побољшати везе и са Горњим Милановцем. И нама на селу треба пут, струја, вода… И девојака за момке. А однедавно имамо две снајке Чачанке – рекао је уз осмех Живковић.

В. Т.

ВИЈАДУКТ ОД 16. ОКТОБРА  

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да ће реконструкција вијадукта, код Машинско-саобраћајне школе, бити завршена до 16. октобра.

– Према информацијама из „Путева Србије“, 27 кишних дана било је током лета, тако да су инвеститор и надзорни орган продужили првобитни рок. Очекујемо да 16. октобра вијадукт буде у пуном формату пуштен у саобраћај – изјавио је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.