Društvo

Мештани Соколића прославили Сретење Господње

Мештани Соколића прославили Сретење Господње

Јуче су мештани Соколића, са бројним гостима, прославили славу Храма Светог Сретења која је уједно и слава Месне заједнице. У цркви је најпре одржана пригодна служба и пресечен славски колач, а након тога организована је литија од цркве до просторија Месне заједнице где је уприличена трпеза љубави.
Свечаним и пригодним програмом мештани Соколића обележили су сеоску славу Сретење Господње. Служба и пресецање колача обављени су код Крста записа, у цркви крајпуташици, а затим су уследиле литије од цркве Св. Сретења до трпезе љубави приређене за све госте, у Дому у Соколићима.

“Месна заједница Соколићи почела је 1996.године да слави славу Сретења Господњег, тако рећи наставила да прославља славу коју је Земљорадничка задруга пре ИИ светског рата славила”, рекао је председник МЗ Соколићи Радивоје Домановић.

У скромном али надасве лепом храму Божјем, једном од 5 цркава које је за живота подигао отац Миро Милетић, мештани су се присетили свог духовника који је 35 година овде био парохијан а који је преминуо пре 6 месеци. Доктор економије и публициста, Слободан Радуловић, у новинама Српске патријаршије посветио је текст оцу Миру. Овом приликом истакао је колико је мештане овог и околних села задужио њихов парохијан. ” Црква крајпуташица која је подигнута 2001.године је прва у Србији и њу је подигао отац Миро. Црква Светог Сретења Господњег је пета коју је из темеља подигао он”, истакао је Радуловић.

Од недавно у селу Соколићи основана је Земљорадничка задруга “Соколај”, чији директор Недељко Радуловић, дипломиран инжењер, има идеју да окупља домаћине и да се, за почетак, у овом селу изгради мини сирана из које ће производи одлазити у сва већа туристичка места у Србији.

” Основали смо задругу крајем 2017.године са идејом да уместо продаје сировина кренемо у прераду, те да се за почетак продају финални производи, а касније да се крене и са развојем сеоског туризма. Желимо да искористимо потенцијал који добијамо проласком ауто-пута кроз наш крај” нагласио је директор Земљорадничке задруге “Соколај”.

Село Соколићи је једно од ретких села из којих се мештани не селе већ се и досељавају. У прилог томе говори и чињеница да је куповином 15,5 хектара земљишта 2016.године, мештанин Соколића постао је и прослављени филмски редитељ Емир Кустурица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.