Aktuelno

МЕЂУ ЈЕДАНАЕСТ ОДАБРАНИХ

РОМАН ВЛАДАНА МАТИЈЕВИЋА У УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА НИН-ОВУ НАГРАДУ

У широј конкуранцији за ову награду био је и роман ”Приватна пошта Лазара Предојевића” Јованке Живановић, ауторке једног од најуспелијих преведених романа у Америци

 

Међу 11 романа који су ушли у најужи избор за НИН-ову награду која се додељује за најбољи роман објављен у 2016. години нашла су се поново и два добитника овог престижног књижевног признања. Један од њих је чачански књижевник Владан Матијевић са најновијим романом “Сусрет под необичним околностима”, а НИН-ову награду  добио је 2003. године за роман “Писац издалека”. Други аутор који већ баштини ово признање је Светислав Басара, коме је иста награда припала 2006. за рукопис “Успон и пад Паркинсонове болести”, док се ове године појавио у конкуренцији са романоим “Андрићева лествица ужаса”. Селекцију романа обавио је жири који је радио у саставу: Михајло Пантић, Божо Копивица, Јасмина Врбавац, Тамара Крстић и Зоран Пауновић.

VLADAN MATIJEVIC POEZIJA 004

У широј конкуранцији за ову награду био је и роман ”Приватна пошта Лазара Предојевића” наше суграђанке Јованке Живановић. Њен роман “Путници од стакла”, објављен у САД, о чему смо писали прошле године, нашао се на листи од 75 најуспешнијих књижевних превода у 2016. за издавачку продукцију англосаксонског подручја. Захваљујући успешном преводу Јованке Калабе, роман под насловом “Фрагиле Травелерс” може се читати у Европи, САД, Канади и Аустралији.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.