Aktuelno Društvo

ОБЕЛЕЖЕНИ СВЕТСКИ ДАН ШУМА И ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Заједничком акцијом данас на Градском тргу у Чачку, Покрет Горана и Школа за основно и средње образовање „1. новембар“ обележили су Светски дан шума и Особа са дауновим сиондромом. Циљ је да се укаже на значај природе, али и инклузију деце са сметњама у развоју у ширу друштвену заједницу.
Светски дан шума се обележава у циљу промовисања свести о значају и вредности шумског покривача, пружањем едукативних информација о заштити. У Чачку су се за промоцију важности природе побринули основци и средњошколци који су чланови покрета Горана.


Александра Стругар, председница Покрета Горана Чачак рекла је да су претходних дана ђаци у школама припремали промотивни материјал који су данас изложили на Тргу. Они су писали и поруке, у којим су објашњавали, на који би начин најбоље требало штити животну средину.
Иначе је пракса у чачанским школама да наставници размењују своја искуства, као и да се организују разне врсте акција у оквиру којих ће се деца са Дауновим синдромом, њих 15, која похађају школу „1. новембар“ дружити са својим вршњацима. На позив Покрета Горана и они су учествовали у обележавању Светског дана шума, а на тај начин обележили и Дан особа са дауновим синдромом.


– Иначе, много пажње посвећујемо екологији и наставне садржаје обављамо на отвореном, јер се на тај начин деца много боље развијају, и психичке и моторичке способности. Наш рад са децом са Дауновим синдромом је заснован на томе да се све способности максимално развијају и да не дође до регресије, а напредак код сваког од њих је индивидуалан – рекал је Љиљана Марић, психолог у ОШ „1. новембар“, додајући су ова деца веома емотивни, прави другари и да је задовољство радити и дружити се са њима.
Начин на који је дете са Дауновим синдромом прихваћено у породичном кругу, позитивно утиче на развој комуникације, усвајање дневних животних вештина и успешније уклапање у социјално окружење, али подршка шире друштвене заједнице, неопходна је како би се оваквом детету омогућило да социјалне интеракције оствари и ван круга породице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.