Društvo

U UMETNIČKOJ GALERIJI ODRŽANA RADIONICA ZA DECU POSVEĆENA SVETOM SAVI

U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” poslednjih nekoliko godina sve važnije i vidljivije mesto zauzima rad sa mladima, koji se realizuje kroz saradnju sa školama, organizovanje dečjih kreativnih i edukativnih radionica i rad sa publikom uopšte. Tako je nastao i projekat ”Priča o slikama”, koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja RS, a koje se odvijaju u samoj Umetničkoj galeriji, u inspirativnom okruženju među slikama.

UM GALERIJA RADIONICA U SUBORU 28.1. (Copy)

-Krajnji cilj ovih radionica je edukovanje mladih u oblasti likovnog stvaralaštva, upoznavanje sa zbirkama Galerije, sticanje znanja i prepoznavanje umetničkih dela – kaže viši kustos Dragana Božović, autor ideje i koncepta knjige i radionice, koja potpisuje i tekst istoimene knjige.

Autor ilustracija urađenih u tehnici akvarela je akademski slikar Snežana Dobrosavljević. Za radionice koje će se realizovati tokom februara i marta angažovani su čačanski umetnici: Ivan Knežević, Snežana Dobrosavljević, Stefan Marjanović, a u subotu, 28. januara, sa decom uzrasta od osam do 12 godina se družila Magdalena Vlastelica. Ova radionica bila je posvećena Svetom Savi, a u njoj su učestvovala i deca i roditelji koji su odgovarali na pitanja, takmičili se u prepoznavanju i najsitnijih izdvojenih detalja sa izložnih slika.

“Priča o slikama”, kao i prethodna “Lovci na blago”, nadovezuju se na istoimene knjige i izložbe. Na ovim edukativnim radionicama deca su saznala kako se valja ponašati u galerijama i muzejima, gde i kako se stvaraju umetničke slike, koji motivi mogu da se slikaju, kako se slike izlažu u galerijama i muzejima, priča Dragana Božović, ističući da je posebno uspešna bila radionica “Lovci na blago”, jer su se i na izložbi i u knjizi našla značajna dela iz zbirki Umetničke galerije.

Osnovana je edicija “Deca i slike”, a dugoročni projekat saradnje sa školama nosi naziv “Galerija u školama, škole u Galeriji”. Na prvoj od tri radionice 2014, nastale su oslikane stolice za dečji kutak u Galeriji. Kroz ovaj program prošlo je do sada oko 60 dece, a Dragana Božović je zadovoljna odzivom i angažovanjem mladih, kao i postignutim znanjima i rezultatima.

Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.