Kulturni vodič

ПЛЕМЕНИТЕ ВИЗИЈЕ ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКИХ МАНАСТИРА

ИЗЛОЖБА СЛИКА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЧАЧАК“ У ЛИКОВНОМ САЛОНУ ДОМА КУЛТУРЕ

 

Ликовна колонија „Чачак“, која се одржава већ 11 година у Овчарско-кабларској клисури, изнедрила је у овом инспиративном природном и сакралном окружењу бројна дела уметника инспирисана манастирима мале Српске Свете Горе.

Од 2008. године, иако никада нису били условљени темом, многи уметници нису одолели, тако да су иза њих остале бројне слике које су наметнуле идеју о организовању једне овакве изложбе, истакла је уредница Ликовног програма, академски сликар Весна Петровић, наводећи имена уметника који су сликали манастире. Миломирка Петровић Ђокић је у акварел техници овековечила манастире Никоље и Сретење. Вишеструки учесник чачанске ликовне колоније, сликар из Врања Јовица Дејановић, чијих слика има највише, сликао је Јовање, Благовештење, Никоље и друге манастире. Дејановић је толико заволео нашу клисуру и светиње у њој, да је пожелео да им посвети своју самосталну изложбу, открива Весна Петровић. Изложени су и радови Марије Алексић и Олге Ђорђевић из Ниша, Зорана Рајковића и Јоке Рашовић из Крушевца, Драгољуба Станковића Чивија из Лесковца, Бранка Димитријевића из Горњег Милановца, младог Александра Пивничког из Новог Сада, а вредно је издвојити Мирољуба Сретеновића из Крагујевца, који је урадио портрет патријарха Павла, кроз обрисе манастира Благовештење, у коме се Гојко Стојчевић замонашио.

Изложбу је у среду, 13. фебруара, у Ликовном салону Дома културе отворила историчарка уметности Делфина Рајић, коаутор неколико монографија и публикација посвећених Овчарско-кабларским манастирима са колегом др Милошем Тимотијевићем.

Овчарско-кабларска клисура је једно од посебних подручја у Србији, које својим природим окружењем оставља на посматрача нарочити утисак, надахњује га лепотом природе и неокрњеним, свечаним миром… Стрме и кршевите литице Каблара са бројним пећинама, наспрам шумовитих падина масивног Овчара и меандри Западне Мораве никога не остављају равнодушним.

-То је био разлог да на овом месту, које човека снагом и лепотом природе издиже изнад овоземаљских и пролазних вредности и наводи на духовни подвиг и стремљење ка Богу, буду подигнути бројни манастири са обе стране реке. Целокупно уметничко, културно и историјско наслеђе Овчарско-кабларских манастира представља најзначајнију цивилизацијску тековину Чачка и његове шире околине. Ова јединствена манастирска целина стварана је шест векова, кроз непрестане успоне, разарања, обнове, замирања, али уз континуитет монашког живота, интелектуалног и уметничког стваралаштва, које никада није престајало. Све то потврђују и овде изложена уметничка дела. Свака историјска епоха оставила је свој траг на овим манастирима, одраз стваралаштва многих генерација.

На овој изложби заступљени су уметници различитих сензибилитета, рукописа, стилова, приступа, поетика, генерацијских распона. Естетска и уметничка вредност изложених радова, насталих из особених визуелних доживљаја, изазива неподељено дивљење и поштовање – истакла је Делфина Рајић и честитајући уметницима поручила да и даље развијају своје племените уметничке визије у Овчарско-кабларској клисури, као реткој оази српске духовности, писмености и уметности.

Зорица Лешовић Станојевић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.