Aktuelno Privreda

ОТВАРАЊЕ ФАБРИКЕ „ФОРВЕРК“ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ У ЈУНУ!

Реномирана немачка компанија “Форверк” требало би да заврши грађевинске радове и покрене производњу у пуном капацитету до краја маја или почетка јуна, изјавио је Ненад Меденица, директор “Форверка” и “Елдизија” у Србији, приликом разговора са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и његовим сарадницима, који су јуче посетили тренутно највеће градилиште у Чачку.

Како је навео Меденица, у новом фабричком погону првенствено ће се производити делови за аутомобилску индустрију, од гуме и пластике, у почетку за брендове “фолксваген”, “порше”, “мерцедес”, “ауди”, док су за касније у плану и неки нови пројекти. Прве машине за производњу гумених делова постављене су у новоизграђени погон половином новембра. Посао у “Форверку” је до сада добило 15 радника из Чачка, Горњег Милановца и Крагујевца, који су претходно у Немачкој обучени за рад.

– У току је подешавање машина и алата. Задовољни смо искуством, али и досадашњим ангажовањем радника. Није у плану да се одмах запосли 500 људи, већ ће то ићи постепено – изјавио је Меденица и додао да ће услови рада у новој фабрици бити изузетно добри.

Меденица је, такође, рекао да је за будуће раднике “Форверка” пожељно свако искуство са пластиком и гумом, али да то није од пресудног значаја за добијање запослења, јер ће за новозапослене бити организоване нове обуке у Немачкој.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је рекао да су грађевински радови тренутно успорени због лоших временских прилика, али да се, без обзира на то, очекује да фабрика буде свечано отворена у јуну.

– За многе је ово била немогућа мисија, али сада је остварива. Овде ће се производити делови и за електромобиле. Посебно смо поноси на добру сарадњу и координацију локалне самоуправе, Владе Србије, институција и јавних предузећа. Ово је једна велика страна инвестиција после више деценија – истакао је Тодоровић.

Компанија “Форверк” је своју фабрику у Прељини почела да гради крајем јула, када су камен-темељац положили председник Србије Александар Вучић и директор немачке компаније Јирген Мелер. Према потписаном уговору, реномирана немачка компанија „Форверк“ ће у наредних шест година изградити 65.000 метара квадратних затвореног производног простора, а до сада су изграђене производне хале површине 40.000 метара квадратних. Инвестиција је вредна око 50 милиона евра, а у новим производним халама на производњи резервних аутомобилских делова биће запослено најмање 1.000 радника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.