Aktuelno Grad

ПТИЧИЈИ СВЕТ – БОГАТСТВО ЗНАЊА

„НОЋ СОВА“ ОДРЖАНА У ОШ „ДР ДРАГИША МИШОВИЋ“

Велико интересовање

Манифестација „Ноћ сова“, која је започела прошле године, овог новембра привукла је још бројнију публику. У Основној школи „Др Драгиша Мишовић“, у петак и суботу, сове и приче о совама окупиле су неколико стотина основаца и њихових наставника из свих чачанских школа.

Осим увек актуелног и занимљивог предавања које је одржао Зоран Рајичић, председник Скупштине Друштва љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“, једног од организатора овог дружења, у оквиру манифестације заинтересовани су имали прилику да виде неколико веома осмишљених изложби – цртежа и друг

Хуманитарна акција ОШ „22. децембар“ из Доње Трепче

их уметничких радова ученика из радионице Иване Кнежевић, кутија за гнежђење сова, као и мултимедијалне презентације у три учионице.

У петак увече, у оквиру исте манифестације, одржана је и хуманитарна акција „Пробуди се совице“, за Данијелу Ковачевић из Инђије, која је већ седам година у коми, а коју су, заједно са својом наставницом ликовне културе Александром Ћосић Маринковић, организовали ученици из школе „22. децембар“ у Доњој Трепчи.

У суботу је одржан други део манифестације који је обухватио предавање о значају популације сова за пољопривреду и екологију. У наставку је одржана двочасовна „мала истраживачка школа“, на којој су ученици анализирали гвалице, несварене остатке хране, које птице избацију. На овај начин се сазнаје чиме се сове, пре свега утине и кукувије, хране у нашој средини, али се одређује и бројност ситних сисара. Предавач је била Тамара Стевовић, гимназијалка, која се са совама „упознала“ прошле године, на првој манифестацији.

 

Од стотинак гвалица које су анализиране, само у једном узорку пронађени су трагови мале птице, док је у свим осталима било мишева, волухарица и ровчица. На овај начин, каже Рајичић, потврђена је почетна теза да је немерљива економска корист коју сове, уништавањем глодара, имају у пољопривреди. У овом делу учествовало је 50 основаца из десет школа.

Колико је заиста ова манифестација успешна, говори и то што су се организаторима јављали родитељи, чија су деца била одушевљена целим догађајем.

– Звала нас је и мајка Ане и Марте Божанић, предшколаца, које су биле на манифестацији. Рекла нам је да њих две цео дан причају о совама, праве их и цртају… Ако смо успели да њих две придобијемо за своју мисију очувања природе и птичијег света, онда смо испунили свој задатак и срца су нам пуна – преноси утиске Рајичић.

Поред Друштва „Сове на опрезу“, у организацији овогодишње манифестације учествовали су ОШ „Др Драгиша Мишовић“, Туристичка организација Чачка и Регионални центар за професионални развој запослених у образовању.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.