Društvo

РЕКОНСТРУКЦИЈА ПОСЛЕ 25 ГОДИНА

ЕКОНОМСКА ШКОЛА У НОВОМ РУХУ

 

За лепши изглед Економске школе, па и центра града, јер је са новом фасадом у складу са зградама у окружењу (Градске управе, Гимназије и Цркве), заслужни су локална самоуправа, која је обезбедила око шест милиона динара за извођење радова (у првој и другој фази) и Стамбена агенција, која је издвојила 2,3 милиона динара за материјал.

– За прву фазу радова, на старој згради, локална самоуправа је издвојила  3,4 милиона динара, а Стамбена агенција 2,3 милиона за материјал. За другу фазу радова, на новој згради, средства је такође обезбедила локална самоуправа у износу од 2,5 милиона динара. После 25 година поново смо детаљно реконструисали фасаду и термоизолацију наше школе. Реконструкција и старе и нове зграде је врло квалитетна, захваљујући и добрим извођачима радова, али и фирми “Максима”, која нам је обезбедила неопходне боје. Опрана је фасада, поправљене су све пукотине, коришћене су три врсте глет маса, зидови су два пута премазани фарбом… Такође смо репарирали све олуке, санирали оштећене делове, поправили смо кров, заменили поломљене црепове, а на лименом делу нове зграде урадићемо и снегобране – рекао је за наш лист директор Економске школе Владан Ницовић.

Према речима директора, у плану је и побољшање енергетске ефикасности, како би школа уштедела топлотну енергију, односно смањила трошкове за грејање:

– Завршили смо уградњу калориметара и у новој згради и сада је површина целе школе “покривена” овим уређајима, што значи да ћемо сами одлучивати колико ћемо трошити топлотну енергију и зависно од тога плаћати рачуне за грејање. Директор Гимназије и ја смо пре десет година о овоме разговарали са представницима ЈКП за грејање, да штедимо топлотну енергију викендом и током зимског распуста, односно данима када деца не долазе у школу. Сматрали смо да је тим данима непотребно грејати 2.500 квадрата у Економској школи и више од 5.000 квадрата у Гимназији. Међутим, тада нисмо наишли на добру вољу, а ни законски то није било регулисано. Али, сада смо заокружили овај процес и видећемо шта ћемо постићи, односно колико ћемо уштедети. Иначе, пре годину и по смо заменили прозоре на новом делу школе управо да бисмо побољшали енергетску ефикасност.

Директор Ницовић је најавио да ће бити урађена фасадна расвета и на делу зграде Економске школе, која је у Улици господар Јованове.

– Нови и лепши изглед наше школе уклопиће се у амбијент најужег дела града. Лепо је и то што је и управа Међуопштинског историјског архива добила зелено светло за реконструкцију фасаде. На грађанима Чачка је да чувају све зграде, али, нажалост, неодговорни људи и деца руже наш град са графитима, рекламним материјалима за разне манифестације. Чувајмо све лепоте нашег града – апеловао је Владан Ницовић.

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.