Društvo Kultura

ПРЕСЕК АКТУЕЛНОГ СТВАРАЛАШТВА ЗАВИЧАЈНИХ АУТОРА

У ДОМУ КУЛТУРЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ЧАЧАНИ ЛИКОВНИ УМЕТНИЦИ”

Пета, сада већ традиционална годишња изложба радова чачанских ликовних уметника, отворена је у среду, 2. фебруара, у средњем холу Дома културе. Реч је о ревијалној изложби која пружа увид у продукцију уметника, остварену у свим ликовним дисциплинама којима се баве. Кроз овај пресек види се да изложба има значај, као подстицај уметницима да стварају и буду представљени у свом граду.

На изложби, под називом “Чачани ликовни уметници”, представљени су радови 25 уметника, што је значајан број, али у Чачку има још доста стваралаца који овога пута нису заступљени, подсетила је Весна Петровић, уредница Ликовног програма Дома културе. Поред неколико старијих, радује присуство великог броја младих уметника, којих је сваке године све више, нагласила је на отварању изложбе уредница програма и позната чачанска сликарка. Према њеним речима, ово је важан догађај за уметнике нашег града, да се покаже да су ту, да их има и да раде, “ово је на неки начин пресек актуелног стваралаштва завичајних аутора”.   

– Када је пре пет година ова изложба имала свој почетак, идеја је била да уметници нашег града постану видљивији. Сећам се својих уметничких почетака, када је у Чачку било много мање сликара, вајара, примењених уметника, него што је данас. А тада смо имали удружење и неко своје место у граду и то је била основна идеја покретања овог пројекта. На овој изложби уметници су се представили својим ликовним рукописом и овде су заступљени цтрежи, слике, скулптуре, стрип, графика, примењена уметност, иконе, објекти… Презентоване су различите поетике и изрази уметника. Ова изложба је, као и претходне четири, ревијалног типа, што значи да сами уметници бирају чиме желе да се представе – рекла је Весна Петровић.

Према њеним речима, из године у годину изложба је све квалитетнија, јер сами уметници желе да направе пресек шта су радили током године и да покажу јавности:  

– Нашим суграђанима ће бити јако занимљиво да виде шта се све крије у атељеима чачанских стваралаца.

На овогодишњој изложби своје радове показали су: Јована Василић, Маја Васовић, Милош Васовић, Магдалена Властелица, Бојана Вуловић, Немања Допсај, Драган Добросављевић, Вук Ђурић, Сања Живановић, Рашо Јованић, Драган Јовановић, Ивана Кнежевић, Стефан Марјановић, Петар Матовић, Велимир Милићевић, Јанко Митровић, Адам Мудринић, Немања Петрић, Весна Петровић, Иван Радовић, Бојан Спасојевић, Маја Стојановић, Зорана Перуничић и Милош Стојић.

Изложба ће бити отворена до 21. фебруара.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.