Projekti Rasadnik uspešnog porodičnog preduzetništva

”СЕКУЛА ГАС” – УВЕК У ПУНОЈ БРЗИНИ

– Нашао сам свој пут и правац – каже Љубан Секулић, власник сервиса за уградњу и одржавање система за алтернативна горива за путничка возила

Пролази и 13. година од када се Љубан, или боље рећи Секула, упустио у приватни посао. И све је код њега у знаку породице. Остао је у родној кући у Љубићу, или још важније, ради са синовима Вељком и Лазаром. Има и он  од првог дана незаменљиву подршку. Помагали су му отац Велибор, занатлија, некадашњи радник ”Слободе“, брат Бобан, супруга Верица, мајка Цмиљка. Колико су само њих две скувале кафа, док муштерије причекају да мајстори заврше посао. И не само то, Верица је задужена и за административне послове. 

Лазар, Секула и Вељко

Можда бисмо у први мах могли да кажемо да су млађи наследници имали трасирани пословни пут. И јесте и није! Од почетка су ”бачени у ватру” и, за сада, оправдали сваку прилику коју су добили.

 – Вељко је дипломирао информационе технологије. Ради у нашем сервису већ три године. Посебна специјалност му је дијагностика. Бави се и музиком, има свој оркестар. Млађи Лазар је ауто-електричар. У нашем сервису је завршио праксу. И данас смо отворени за дуално образовање и обуку младих кадрова. Лазар је специјалиста за прављење носача, провлачење инсталација, везивање резервоара, замене, поправку – наводи Секула.

И једно ”АЛИ”. Није причу о знању и вештинама својих синова засновао само на похвалама. Посебно напомиње да је за стварање једног доброг мајстора неопходно најмање пет, шест година сталног рада. Само што ни тада није све готово. Технологија производње аутомобила се мења из дана у дан. Тренутно су алтернативна горива врло популарна, нарочито течни и нафтни гас и метан. Велика њихова предност је и очување животне средине и повољна цена. Зову их и ”зелена горива”. Ипак, одавно су се и на нашем тржишту појавила електрична возила, што значи да за мајсторе, механичаре, електричаре, нема предаха.

– Ми смо стално ученици. И сада и раније смо нас тројица одлазили на семинаре и разне обуке. Заједно смо били и у Италији у фабрици ”BRC”, која производи компоненте и опрему за гасне системе. Има дугу традицију и што је најважније, задржали су лидерску позицију. Деценијама и годинама. И нама су узор. Није важно да ли сте велики или мали, него да останете у ”игри” – сматра Секула.

Он је пре тридесетак година завршио Машинско-саобраћајну школу. Прво радно место била му је фабрика ”Слобода”, као и његовом оцу. Ту је, десетак и више година, радио као магационер-складиштар и стекао драгоцено искуство за породични посао. После државног предузећа, следи неколико година обуке за уградњу плина у аутомобилима. Секула је имао среће да је учио и усавршавао се у једном познатом суботичком предузећу. Доста тога се поклопило, тако да се није случајно нашао у послу. Али, било је, донекле и спонатно. Почетком 21. века није оживела и заживела само савремена технологија, него и екологија. Тако је, корак по корак, Секула постао власник овлашћеног сервиса за уградњу и одржавање плина и метана за нова возила и ”Шкоду”, ”Hyundai”, ”Volkswagen”. Добрим познаваоцима аутомобила значи и када поменемо, ”Тarantini”, ”Landi  Renzo”, ”Landi”, ”Lovato”, ”Stag”…

Постало је јасно из досадашње приче да Секула и његови синови пружају услуге дијагностике и имају опрему последње генерације. Временом је унапређена и сарадња са великим предузећима. Њихов највећи пословни партнер код нас је ”АутоЧачак”.

 – Наш главни пословни мото је једноставан. ”Не чини другоме, оно што не желиш да теби други чине!” Важно је и да не одступимо од добре пословне етике и договора. Рок је рок, без обзира на то што не радимо недељом и на црвено слово. Добром организацијом све је могуће постићи. Поштујемо свакога, набављача, купца, муштерије. Када бих се вратио у 2009. годину, вероватно бих се поново осмелио да започнем породични посао. Наша додатна снага је и заједништво и узајамна помоћ, члан сам и Удружења приватних предузетника и Форума привредника.

Осетио је и ”Секула гас” последице пандемије корона вируса, али у том периоду је ојачала матична и пословна породица, темељи успешног предузетништва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.