Projekti Rasadnik uspešnog porodičnog preduzetništva

ДВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ПОРОДИЧНОГ ПРЕДУЗЕЋА ”МИКРОН” (1)

„Расадник успешног породичног предузетништва“ (1)

Од данас „Чачански глас“ започиње реализацију пројекта „Расадник успешног породичног предузетништва“. У серијалима које ћемо објављивати наредних месеци желимо да покажемо развојни пут успешних предузетника који су своја предузећа градили корак по корак, на стабилним и чврстим темељима. Међу првима и једно од најстаријих – „МХС тим“.

Ове године су прославили 40 година рада. Некада занатска радња са једним, данас предузеће са 28 радника. Временом је и оснивач Родољуб Трифуновић препустио посао сину Александру.

 – Нисмо нагло напредовали, годинама смо градили предузеће. Отац је у почетку радио сам, онда са једним радником, после са двојицом. Нешто више запослених имали смо тек негде крајем деведесетих година – каже Александар Трифуновић, садашњи власник и директор породичног предузећа ”МХС тим”.

Када је Родољуб основао Самосталну занатску радњу ”Микрон”, 1981. године, бавио се тврдим хромирањем алата, односно, галванизацијом. И тада је већ био признат мајстор. Исти посао радио је у Фабрици резног алата. Ипак, одлучио је да напусти, у оно време сигурно радно место и упусти се у самостално предузетништво. Без обзира на искуство које је имао, није било лако у социјалистичкој Југославији. Поједина предузећа нису ни могла да сарађују са приватницима.

Родољуб Трифуновић

– Морао је да се сналази. Нашао би неко предузеће које је издавало фактуре за услуге његове радње да би остао невидљив у административном ланцу. Тако је било десетак и више година, док код нас није почело да се развија приватно предузетништво. Отворила су се и њему врата, али опстао је зато што је радио добро и квалитет му је био главно покриће – напомиње Александар.

У међувремену, Родољуб је допуњавао делатност. Једно време радио је и сервисирање ”ИМТ” пумпи. Пензионисао се пре 15 година и тада је имао исто толико запослених.  Сада се повукао и живи на селу, на породичном имању у Катрићима. Дође повремено у предузеће, поразговара са запосленима, распита се како напредује посао. Иако није стално присутан, увек је добро обавештен о свему. Посао је неизбежна тема у предузетничким породицама.

Како каже Александар, Родољуб је отишао у пензију тек када су се за то стекли услови. Главни адут био му је син. Александар је растао са послом. Имао је шест година, када је његов отац основао ”Микрон”.

Родољуб и Александар

– Тада је моја главна улога била да будем дете. Ипак, гледао сам тату који је са уживањем радио свој посао и неминовно заволео и машинску радионицу. Када сам завршио средњу школу, радили смо заједно, отишао сам у војску и вратио се. Одлучио сам да упишем факултет. Завршио сам машинство и поново почео да радим за оца. Помогло ми је знање из средње школе и са студија, али и искуство – наводи он.

Самостална занатска радња ”Микрон” одавно је предузеће ”МХС (Mikron hidraulic solutions) тим”. Трифуновићи данас запошљавају 28 људи. Напредовао је и посао. Некада галванизација, сада пројектовање, производња, реконструкција и одржавање хидрауличних система. У складу са напретком фирме и технологије – друга генерација на челу породичног предузећа.

Иако је одрастала уз породични посао, Александрову сестру је занимала мода. Следила је своје интересовање и основала је породично предузеће ”P. S. Fashion….”, које води са супругом и синовима.

– Породични посао не мора бити сан сваког детета. Али, родитељи су нам узор. Ако се деца угледају на њих, како су они градили свој пут, савладавали несавладиво, следиће и остварити своје снове. Важно је да научимо да никада не одустајемо – порука је Родољуба Трифуновића.

Исто важи и за Александрову децу. За сада је рано да се определе шта ће радити, али имају узоре… Уз породично предузеће увек је била и Родољубова супруга Светлана, као и сада Александрова. Иако је његова Милица васпитачица, неминовно и она живи са послом и уз посао…

Фирма коју је Родољуб основао, пре неколико дана је прославила 40 година рада. Због поновног ширења епидемије корона вируса, важан јубилеј је прослављен у кругу породице. А, та породица је велика, пензионери и некадашњи радници ”Микрона”, садашњи ”МХС тим”. Још један напредак је и удруживање са осталим привредницима Чачка. Њихово предузеће је део Пословног удружења ”Градац 97”, чији је садашњи председник Александар Трифуновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.