G.Milanovac

Сећање на солидарност српских и француских војника у Првом светском рату

Поводом отварања изложбе „Наша историја, наша сећања“ председник општине Дејан Ковачевић угостио је данас господинаJean-BaptisteCuzinа, саветника за културну и научну сарадњу амбасаде Републике Француске у Србији и директора Француског института у Србији, Соњу Филиповић, координаторку пројекта и преводиоца и др Станислава Сретеновића, историчара и коаутор изложбе. Такође, састанку су присуствовали и  директор Установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“ Драган Арсић и директор Музеја рудничко-таковског краја и историчар Александар Марушић.

Гости су овом приликом упознали председника са темом изложбеи истакли чињеницу да је она посвећена сећању на ослобођење Србије током 1918. године и сећању на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату. Аутори изложбе нас враћају давна времена и историјске дане, сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француског института у Србији да поделе причу и успомену своје породице и предака.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији, уз подршку Missionducentenaire (Pariz) и SchneiderElectricСрбија, а у сарадњи са градским управама, архивима, музејима и библиотекама градова Београд, Кладово, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, Зајечар и стручним сарадницима др Станиславом Сретеновићем, историчароми др Александром Мирић, архитектом-конзерватором.

Изложба „ Наша историја, наша сећања“ отворена је данас и трајаће све до 05.04.2019. године. Сви заинтересовани изложбу могу погледати сваког радног дана у Музеју рудничко – таковског краја у периоду од 07.30 – 18.00 часова, као и викендом од 11.00 – 16.00 часова.

 

 

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

 

Оставите одговор