Kultura

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ГУСЛАРСКОГ ДРУШТВА „ТАНАСКО РАЈИЋ“

И ДАНАС ГУСЛЕ ЕПСКИ ПРОГОВОРЕ…    

 Традиционални годишњи концерт Гусларског друштва „Танаско Рајић“ које у Чачку постоји већ 38 година, одржан је у петак, 15. марта, на великој сцени Дома културе. Нови председник Гусларског друштва „Танаско Рајић“ Југослав Грбовић поздравио је осниваче друштва домаћина Млађена Зековића, Гојка Драглића и Радивоја Шапоњића, госте и пријатеље из Бајине Баште и Сјенице, као и учеснике програма. Вук Караџић је говорио: „Нијесам гуслар и не умијем добро казивати уз њих, али чини ми се да оне говоре кроз мене“. Тако су гусле и ове вечери говориле кроз своје певаче.

Тема концерта била је 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Више од 400 љубитеља гусала у великој сали Дома културе пратило је ово епско вече током кога се старим и новим песмама огласило 15 најбољих гуслара из Србије, који су пореклом са целог српског културног простора, из Гацка, Никшића, Крагујевца, Београда, а чланови су гусларских друштава „Карађорђе“ из Крагујевца, „Стара Херцеговина“ из Београда, „Жича“ из Краљева и „Танаско Рајић“ из Чачка. Наступили су гуслари: Андрија Миликић, Милић Шапоњић, Вељко Ђурановић, Срђан Авдаловић, Александар Таушан, Вук Пантовић, Дарко Вуловић, Милош Васиљевић, Немања Мићовић, Мијат Куч, Чедо Ћурчић, Небојша Чогурић из Бијелог Поља, Ђорђе Тановић и Југослав Грбовић.

Гост вечери био је историчар Салих Селимовић, аутор 14 књига и више од 100 стручних и научних радова, добитник „Вукове награде“, члан Матице српске и Развојне академије Србије. Селимовић је говорио о значају гусала у историји српског народа, као инструменту уз који је сачувано усмено предање и народна традицију, због чега није случајо речено „пјесма нас је одржала, њојзи хвала“. Народ је кроз ту музику сачувао свој идентитет, каже Селимовић, и истиче да су гусле специфичне за Балкан, а пореклом су из Централне Азије. На УНЕСКО-вој листи светске културне баштине нашле су се напорима Србије, као српска културна баштина.

 

Програм су својим наступима обогатили хор Гимназије под руководством професорке Мирјане Јаневске, књижевник и здравичар из Сјенице Велибор Величковић и чачански најмлађи фолклорци из КУД-а “Бамби“. Покровитељи манифестације били су Град Чачак и Дом културе.

Зорица Лешовић Станојевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.