Selo

СУТРА И У НЕДЕЉУ “ДАНИ СРПСКЕ КАЈСИЈЕ”

 

У организацији Града Чачка, Туристичке организације Чачка, Месне заједнице „Миоковци“ и Удружења „Миоковачка кајсија“, сутра и у недељу (15. и 16. јул), у Миоковцима ће бити одржана девета по реду манифестација под називом „Дани српске кајсије“. Манифестација је посвећена професионалном воћарству, а посебно просперитету кајсије и осталих коштичавих врста воћака на нашем простору, као и стратегији развоја агро-бизниса. На конференцији за новинаре, одржаној у уторак, најављено је да ће, поред грдаског руководства, манифестацију највероватније отворити министар пољопривреде Бранислав Недимовић, као и да је упућен позив и представницима институција која се баве воћарством и воћарским удружењима из целе Србије.

Првог дана манифестације биће отворене изложбе плодова и прерађевина од кајсије, ручних радова и сувенира и репроматеријала и механизације намењене воћарској производњи. У циљу унапређења производње кајсије, биће одржан и округли сто, на коме ће учествовати пољопривредни произвођачи, прерађивачи и стручњаци из ове области. Сутра (субота, 15. јул) у 18 часова, округли сто и стручно предавање на тему “Ђубрење и минерална исхрана кајсија”, одржаће професор др Давид Глухић са Агрономског факултета у Загребу.

У вечерњим сатима ће бити додељене награде и захвалнице, како би произвођаче кајсије подстакли на такмичарски дух, а потом ће уследити забавни програм. Комисија је претходних дана била на терену и имала је тежак задатак, јер су и засади и квалитет овогодишњег рода врхунски. Ове године на бини ће бити приказан слајд шоу о сваком награђеном воћњаку и произвођачу, како би их на најбољи начин промовисали и допринели што бољем пласману кајсије. Убудуће ће све пољопривредне манифестације имати овакву структуру, јер организатори желе да оне имају и научни и стручни карактер.

K

Другог дана манифестације (недеља, 16. јул) биће одржана презентација пројекта из области руралног развоја, под називом “Утицај климатских промена у воћарству”. У оквиру ове манифестације предвиђен је и богат забавни програм, у коме ће наступити и културно-уметничка друштва “Радиша Поштић” и “Дуле Милосављевић”.

Иначе, Миоковци су познати по производњи кајсије у чачанском крају, где је на око 500 хектара засађено 200.000 стабала. И поред раног мраза, у Пријевору, Миоковцима, Милићевцима и Горњој Горевници забележен је рекордан  род кајсије, изванредног квалитета. Намера организатора манифестације је да се промовишу савремене, комерцијалне сорте, намењене хипермаркетима, које су чврсте, транспортабилне, добрих сензорних карактеристика, како би се произвођачи подстакли да заснивају овакве засаде, у циљу постизања виших цена.

Председник Организационог одбора Предраг Радовановић, најавио је да ће манифестацији присуствовати аташе за економске односе руске амбасаде у Србији Игор Хопрјачков, који ће открити споменик борцима Црвене армије, који су пали за ослобођење Чачка у Рошцима.

– Цена кајсије за прераду ове године није на задовољавајућем нивоу, у овом моменту је 25 динара, што је испод вишегодишњег просека. Саветујем произвођачима да заснивају засаде са комерцијалним сортама, које имају проходност не само на иностраном, него и на нашем тржишту – изјавио је Радовановић.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Чачак Војин Јаковљевић, најавио је да ће поред адекватног културно-уметничког програма, бити организовано и неколико радионица народне традиционалне уметности и позвао грађане да током предстојећег викенда посете ову манифестацију, по којој су Миоковци и познати.

Н. Р.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.