Selo

SUTRA I U NEDELJU “DANI SRPSKE KAJSIJE”

 

U organizaciji Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Mesne zajednice „Miokovci“ i Udruženja „Miokovačka kajsija“, sutra i u nedelju (15. i 16. jul), u Miokovcima će biti održana deveta po redu manifestacija pod nazivom „Dani srpske kajsije“. Manifestacija je posvećena profesionalnom voćarstvu, a posebno prosperitetu kajsije i ostalih koštičavih vrsta voćaka na našem prostoru, kao i strategiji razvoja agro-biznisa. Na konferenciji za novinare, održanoj u utorak, najavljeno je da će, pored grdaskog rukovodstva, manifestaciju najverovatnije otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i da je upućen poziv i predstavnicima institucija koja se bave voćarstvom i voćarskim udruženjima iz cele Srbije.

Prvog dana manifestacije biće otvorene izložbe plodova i prerađevina od kajsije, ručnih radova i suvenira i repromaterijala i mehanizacije namenjene voćarskoj proizvodnji. U cilju unapređenja proizvodnje kajsije, biće održan i okrugli sto, na kome će učestvovati poljoprivredni proizvođači, prerađivači i stručnjaci iz ove oblasti. Sutra (subota, 15. jul) u 18 časova, okrugli sto i stručno predavanje na temu “Đubrenje i mineralna ishrana kajsija”, održaće profesor dr David Gluhić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U večernjim satima će biti dodeljene nagrade i zahvalnice, kako bi proizvođače kajsije podstakli na takmičarski duh, a potom će uslediti zabavni program. Komisija je prethodnih dana bila na terenu i imala je težak zadatak, jer su i zasadi i kvalitet ovogodišnjeg roda vrhunski. Ove godine na bini će biti prikazan slajd šou o svakom nagrađenom voćnjaku i proizvođaču, kako bi ih na najbolji način promovisali i doprineli što boljem plasmanu kajsije. Ubuduće će sve poljoprivredne manifestacije imati ovakvu strukturu, jer organizatori žele da one imaju i naučni i stručni karakter.

K

Drugog dana manifestacije (nedelja, 16. jul) biće održana prezentacija projekta iz oblasti ruralnog razvoja, pod nazivom “Uticaj klimatskih promena u voćarstvu”. U okviru ove manifestacije predviđen je i bogat zabavni program, u kome će nastupiti i kulturno-umetnička društva “Radiša Poštić” i “Dule Milosavljević”.

Inače, Miokovci su poznati po proizvodnji kajsije u čačanskom kraju, gde je na oko 500 hektara zasađeno 200.000 stabala. I pored ranog mraza, u Prijevoru, Miokovcima, Milićevcima i Gornjoj Gorevnici zabeležen je rekordan  rod kajsije, izvanrednog kvaliteta. Namera organizatora manifestacije je da se promovišu savremene, komercijalne sorte, namenjene hipermarketima, koje su čvrste, transportabilne, dobrih senzornih karakteristika, kako bi se proizvođači podstakli da zasnivaju ovakve zasade, u cilju postizanja viših cena.

Predsednik Organizacionog odbora Predrag Radovanović, najavio je da će manifestaciji prisustvovati ataše za ekonomske odnose ruske ambasade u Srbiji Igor Hoprjačkov, koji će otkriti spomenik borcima Crvene armije, koji su pali za oslobođenje Čačka u Rošcima.

– Cena kajsije za preradu ove godine nije na zadovoljavajućem nivou, u ovom momentu je 25 dinara, što je ispod višegodišnjeg proseka. Savetujem proizvođačima da zasnivaju zasade sa komercijalnim sortama, koje imaju prohodnost ne samo na inostranom, nego i na našem tržištu – izjavio je Radovanović.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević, najavio je da će pored adekvatnog kulturno-umetničkog programa, biti organizovano i nekoliko radionica narodne tradicionalne umetnosti i pozvao građane da tokom predstojećeg vikenda posete ovu manifestaciju, po kojoj su Miokovci i poznati.

N. R.

 

 

 

Ostavite odgovor