Aktuelno Društvo

ТРИ КОМЕМОРАЦИЈЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ ПОЗНАТИМ ЧАЧАНИМА

Чачак је у једном дану, у уторак 26.фебруара, остао без троје познатих Чачана – гимназијске професорке у пензији Љубице Бубе Спасић, ванредног професора Факултета техничких наука, проф. др Жељка Папића и МИлована Вуловића, дугогодишњег директора Народног музеја и оснивача КК „Железничар“.
Од професорке Љубице Бубе Спасић на комеморативном скупу у спомен соби чачанске Гимназије опростиле су се њене колеге и ученици. Уз стихове Рилкеа и Миљковића, поручено је да ће омиљена гимназијска професорка књижевности остати упамћена по отмености, одмерености и доброти, као једна од ретких дама старограђанског кова у вароши, коју су изградили њени преци – чувена породица Кренових.


У Галерији Народног музеја Миловану Вуловићу, дугогодишњем директору те установе, и оснивачу чачанског КК Железничар, пошту су одали сарадници, колеге из спортског и културног живота града, као и блиски пријатељи – Делфина Рајић, професор др Светислав Марковић, Љубиша Дмитровић и Родољуб Петровић.
Професор др Жељко Папић остаће упамћен по преданом раду, професоналном приступу, људском и пријатељском односу са колегама, речено је на комеморацији у великом амфитеатру Факултета техничких наука, на коме је био шеф катедре за педагошко-техничке науке. Богата, неисцрпна биографија, аутора чувеног уџбеника „Техничког цртања“ за прву годину Машинске школе, са тиражом од преко 80 000 примерака, могла би стати у једну реченицу његове колегинице Драгане Бјекић – Професор у души.
У историји града на Морави њихова имена остају засвагда уписана, јер како је поручено са једног од комеморативних скупова „нема прекрајања која би могла да уклоне духовни отисак који у свету остаје за људима“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.