Društvo

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН 10. КОНГРЕС СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ

ИНТЕРЕС ДРЖАВЕ НА ПРВОМ МЕСТУ

На 10. Конгресу Социјалистичке партије Србије више од 2.700 делегата је изабрало Ивицу Дачића за председника партије

У суботу, 22. децембра, одржан је јубиларни 10. Конгрес Социјалистичке партије Србије, у Центру Сава у Београду, на коме су изабрани Главни одбор, председник партије, Надзорни одбор и Статутарна комисија.

– Ивица Дачић је једногласно изабран за председника партије, а више од 40.000 социјалиста учествовало је у предизборним партијским активностима у свим градским и општинским одборима у Србији. Дачић је и у Чачку био једини кандидат за председника СПС-а и то у свим месним организацијама (42) које су статутарно могле да бирају и предлажу – каже Немања Трнавац, председник Градског одбора СПС-а у Чачку, који је, поред проф. др Снежане Богосављевић Бошковић, изабран за члана Главног одбора ове партије. Потврда реформи у Чачку, односно да су чланови добро радили на терену је и избор потпредседнице Градског одбора Љубинке Миленковић за члана Надзорног одбора, која је у претходном мандату била члан Градског већа.

– Конгрес је био круна нашег овогодишњег рада. Љубинка Миленковић је једна од 11 чланова Надзорног одбора СПС-а, а било је око 1.500 предлога. Прошле године, 26. децембра, распуштен је Градски одбор у Чачку, потом смо нешто мање од четири месеца били у статусу привременог органа, а од 4. априла имамо легитиман статус Градског одбора. У међувремену су сва неслегања превазиђена и после годину дана социјалисти су створили другу, јединствену слику. Старији су подржали млађи кадар, што је резултирало великом жељом чланова СПС-а из Чачка да буду гости на Конгресу. У Београду је био 101 представник чачанских социјалиста, 30 делегата и 71 гост. Била је то величанствена слика и празник за социјалисте у Србији, а посебно за Чачак који је имао турбулентан период иза себе. У најкраћем року биће одржана нова седница Главног одбора, где ће председник СПС-а Ивица Дачић изабрати потпредседнике, Извршни одбор и чланове Председништва – најавио је Немања Трнавац.

Председник СПС-а Ивица Дачић је на Конгресу, где је више пута поздрављен бурним аплаузом, истакао да партија мора да се реформише, да су промене неминовне и да странка мора да буде отворена за нове, младе људе.

– И то није флоскула. Пример је Чачак, који је већ започео промене, односно реформисао своје редове и спојио младост и искуство. Председник Дачић је нагласио да свима који желе да раде треба дати шансу, да сви локални одбори, општински и градски, морају да буду отворени за нове идеје и добре акције на терену. Социјалистичка партија Србије је препознатљива по кадровима и занимљивим акцијама у политичкој борби, јер је народ деловање социјалиста и председника Дачића препознао као добру ствар, а посебно залагање у области светске политике – рекао је за наш лист Немања Трнавац.

На Конгресу, на коме је било присутно око 5.000 људи, од којих око 2.700 делегата, обратили су се и гости, председник Србије Александар Вучић, премијер Грчке Алексис Ципрас, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник СП у Републици Српској Петар Ђокић, председник ЈС Драган Марковић Палма.

– Бољитак и напредак Србије била је заједничка тема свих гостију, а упућена је и јасна и јака подршка СПС-у у даљем раду, нарочито председнику Ивици Дачићу за борбу и напоре које улаже на међународном плану. Конкретно када је реч о борби за не признавање, или како је рекао председник, уводећи нови термин у светску политику, “отпризнавање” Косова. Покушавају да преведу шта значи “отпризнавање”, јер је до сада 12 држава повукло признање Косова као независне државе. Председник Србије Александар Вучић је рекао да политика није математика, да Социјалистичка партија Србије СНС-у није била потребна ни 2014, ни 2016. године “математички”. Али, у свим променама које су биле потребне за државу кључна је била сарадња са СПС-ом, због кадрова и политике, јер СПС као државотворна партија може све промене да “изнесе” за бољитак Србије. Партијски интереси нису стављени испред интереса државе, Србија је на првом месту. Председник Вучић је нагласио да постоје и у СНС-у и у СПС-у људи који имају можда неку личну нетрпељивост, али да она мора бити подређена бољитку и напретку Србије. Али, ако СНС и СПС функционишу стратешки, нема разлога да се и на локалу не функционише стратешки. То је и била једна од главних порука да сви функционери, сви чланови партије заједно функционишу, да заједно делују за напредак своје локалне средине – истакао је Трнавац.

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.