Društvo Geografski zavičajnik

ЧЕМЕРНО, ЧЕМЕРНИЦА – ЈАД, МУКА, ТУГА…

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (38)

ЧЕМЕРНИЦА, ЧЕМЕРНО – ЈАД, МУКА, ТУГА… 

Иако називи планина и река у словенским, а самим тим и у српском језику, веома често имају, условно речено, лепа значења, има и оних којима и само име говори о њиховој “тешкој” ћуди.

Таква је и планина Чемерно, која се налази на левој страни реке Ибра, северно од Студенице. Чемерно припада Динаридима, а спада у планине средње висине (највиши врх је Смрдључ 1.579 метара надмрске висине).

 

Чемерно је и планински превој у Републици Српској, у општини Гацко. Исти назив има и насеље у општини Илијаш у Босни и Херцеговини.

Истог порекла је и назив реке Чемернице, леве притоке Западне Мораве, која извире у ваљевским планинама, између Маљена и Сувобора. Након што “прими” своју леву притоку Дичину, скреће ка југу и улива се у Западну Мораву, низводно од Чачка. О каквој реци се ради говоре не само скорашња искуства, будући да готово да нема деценије да Чемерница не изазове велике поплаве и направи јад, како јој и само име каже, локалном становништву.

Реч чемер је словенског порекла, која увек носи вишезначност, јер  обједињује тугу и јад и муку, али и душевну бол, па и очај и неутешну жалост.

Осим многих назива у топонимима словенских земаља (Пољска, Бугарска…), постоји и Чемер у Мађарској (Csömör) – насеље у предграђу Будимпеште.

Приредила: В. Тртовић

Фото: Планинарско друштво “Жежељ” Крагујевац

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.