Aktuelno Društvo

ШКОЛА ПУНА ДОБРОТЕ

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА У ОШ “22. ДЕЦЕМБАР” У ДОЊОЈ ТРЕПЧИ

Ђаци, њихови учитељи и наставници у Основној школи “22. децембар” у Доњој Трепчи су пример хуманости. Не само у овим празничним данима, када многи људи мисле да је поклањање гест којим другоме чине радост, заборављајући да је то уствари срећа и благодет за дародавца. Током целе године настоје да стигну до оних којима је помоћ потребна.

Тако је било и уочи ових новогодишњих празника, када су организовали хуманитарну представу и акцију како би помогли да шестогодишњи Петар Новичић, оболео од леукемије, настави лечење. Његов старији брат Душан, ученик шестог разреда ове школе, летос је брату донирао коштану срж!

Александра Ћосић Маринковић, наставница ликовног, која сваке године у школи организује ликовни конкурс “новогодишња честитка”, каже да су сав новац од продаје ових ученичких радова наменили породици Новичић. Осим тога, свој прилог дали су сви запослени и ученици школе, њихови родитељи, мештани Доње и Горње Трепче.

– Ово је прва хуманитарна акција за помоћ Петру, а биће их још, како бисмо што више помогли да оздрави… Настојимо да на овај начин у деци развијемо, не само креативност, већ и хуманост и посвећеност према другима. Деца су одушевљено прихватила ову идеју – рекла је Александра и најавила да је после Нове године у плану још једна хуманитарна акција у Дому културе за помоћ болесном дечаку из Заблаћа.

Мали Петар је тренутно са мајком у Београду због даљег лечења. Према речима Душице Станојевић, Душановог разредног старешине, Петар је већ десет месеци у болници, али очекују да ускоро дође кући.

– Чула сам се са његовом мајком и врло је срећна што мислимо на њега, што желимо да помогнемо и на овај начин, а нарочито што су се деца укључила – рекла је Душица и нагласила да је акцију иницирао и организовао Ученички парламент, заједно са наставницом Александром.

Новчаном помоћи и својом веома лепом и маштовитом представом, у акцији су учествовали мали и велики глумци “Театра ретких генијалаца” (некадашњи “ЧА ТЕАТАР”).  Срећу што учествују у добром делу поделили су и Лариса Николић, Луна Радовић, Коста Луковић и наравно сви други, као и њихова Маша Урошевић, иначе и ученица школе у Доњој Трепчи. Они су се баш потрудили да присутнима улепшају дан, а Петру и његовој породици новогодишње празнике.

У школи је сакупљено око 100.000 динара. Сви верују да ће и Петар од следеће године кренути у ову школу, која сада има око 90 ученика.

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.