Društvo

ЈЕСЕН ЈЕ – ОНЕ СЕ СЕЛЕ

ОСНОВЦИ НА ЕВРОПСКОМ ВИКЕНДУ ПОСМАТРАЊА ПТИЦА У КЛИСУРИ

У оквиру Европског викенда посматрања птица (EBW), Друштво љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“, протеклог викенда традиционално је организовало излет за чачанске основце на реке и језера у нашем крају. Координатор ове акције у нашој земљи, која се спроводи синхронизовано у свим земљама Европе, и ове јесени је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Ове године на  заједничком састанку Управног одбора Друштва и наставника биологије и географије из чачанских основних школа договорено је да излет  буде у Овчарско-кабларској клисури (ОКК). Из 15 чачанских основних школа, заједно са својим вршњацима из Прањана и Пожеге, у ОКК је било 264 ученика и наставника. Према речима организатора, практично су учествовале све школе на чачанској територији, осим школе из Заблаћа.

– Овом бројком знатно је премашен прошлогодишњи рекорд, када смо на Гружанско језеро и у ОКК водили укупно 175 основаца, што је био најбројнији излет икада организован у Србији у оквиру EBW. Планирамо да следеће године на овакав излет водимо око 300 ученика. Под стручним вођством орнитолога и љубитеља птица, ученици су имали прилику да уживају у посматрању јесење сеобе птица, науче нешто више о господарима неба, њиховим стаништима, потребама, као и проблемима са којима се птице сусрећу током сеобе – рекао је Зоран Рајичић, председник Скупштине Друштва и додао да су све активности у организацији излета биле волонтерске, што је и основни принцип функционисања Друштва „Сове на опрезу“.

Да би употпунили едукативни карактер овог излета, организатори су осмислили три садржаја, на три различита пункта. На прстеновачком кампу ђаци су из непосредне близине, држећи птице у руци, могли да се упознају са значајем научне методе прстеновања птица. У згради школе у Овчар Бањи одржане су интерактивне радионице, ученици су се упознали и са туристичком понудом ОКК и чачанског краја, а приређене су изложбе кутија за гнежђење сова, ученичких цртежа и IUCN изложба угрожених биљних и животињских врста.

Током излета организоване су и вожње катамараном кроз клисуру. Организацију овог веома занимљивог програма за школарце, пружили су Туристичка организација Чачка и ОШ „Ратко Митровић“.

За прву седмицу новембра Друштво и ове године припрема манифестацију „Ноћ сова“, када ће домаћин бити ОШ „Др Драгиша Мишовић“. Екипа из „Сова на опрезу“ увелико припрема текстове и фотографије за књигу „Птице Чачка и околине“, која би требало да изађе до краја године.

В. Т.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.