Aktuelno Društvo Grad

PODSTICAJNA SREDSTAVA – TRI MILIONA I ŠESTO HILJADA DINARA ZA 47 PROIZVOĐAČA

U ponedeljak, 2. oktobra, u sali Skupštine grada potpisani su ugovori o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi  na osnovu zahteva koji su predati u toku avgusta. Ovoga puta podeljeno je 3,6 miliona dinara za 47 proizvođača. Ove godine, iz buxeta Grada za ovu namenu je ukupno izdvojen 41 milion, a do sada je podeljeno oko 38,8 miliona dinara.

– Zbirno za maj, jun, jul i avgust, isplatili smo 38.800.000 dinara. Ostalo nam je još za septembar oko milion i stopedeset hiljada dinara – rekao je Miroslav Robajac, predsednik Komisije za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

 

Robajac podseća da je u četvrtom krugu na osnovu zahteva primljenih u avgustu podeljeno 3,6 miliona dinara i ističe da je kupljeno 17 traktora:

– Odavno na teritoriji grada Čačka, u jednoj godini, nije kupljeno 17 traktora. Dva ili tri proizvođača su kupila zemlju, i to je nešto novo. Ostali su uglavnom dobili sredstva za sisitem kap po kap, navodnjavanje, protivgradnu zaštitu, sitnu mehanizaciju, nabavku teladi i jagnjadi.

Među dobitnicima podsticajnih sredstava u četvrtom krugu je i Radomir Trifunović, poljoprivrednik iz Prijevora, koji se bavi proizvodnjom voća.

– Imao sam traktor star 46 godina, tako da je došlo vreme da se menja mehanizacija. Prvi put sam konkurisao, podneo sam zahtev i dobio subvenciju za kupovinu traktora. Novi traktor mi puno znači, jer je namenjen za voćarsku proizvodnju. Gajimo jabuke, kruške i trešnje. Traktor je koštao 14 hiljada eura, a sa subvencijom sam ga dobio za oko 10 hiljada. Ipak je povoljno, jer ne bi mogli odjednom da izdvojimo toliki novac – kaže Radomir Trifunović.

Predsednik Komisije za dodelu podsticajnih sredstava očekuje da će sva planirana sredstva za subvencije poljoprivrednicima biti utrošena do kraja godine i napominje da je u petom krugu, u septembru, već stiglo dvadesetak novih zahteva.

N. R.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.